Electric Mobility 4158595 1280

Konferencija o razvoju elektromobilnosti u ruralnim područjima

13.03.2024 05:35

Hrvatska zajednica županija jedan je od partnera na projektu Razvoj e-mobilnosti u ruralnim i udaljenim područjima Mediterana (RuralMED Mobility).

Hrvatska zajednica županija jedna je od partnera na projektu Razvoj e-mobilnosti u ruralnim i udaljenim područjima Mediterana (RuralMED Mobility) koji provodi Regionalna energetska agencija Sjever (REA Sjever).

Unatoč porastu električne mobilnosti u gradovima, ruralna i udaljena područja EU u kojima živi 30% stanovništva na 83% ukupne površine zaostaju u razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila (EV), što predstavlja ozbiljan problem u planiranju putovanja, pogotovo do udaljenih destinacija. Stoga je opći cilj RuralMED Mobility projekta unaprijediti infrastrukturu i rješenja za razvoj održive mobilnosti u područjima izvan komercijalnog interesa. To će se postići jačim uključivanjem lokalne i regionalne samouprave kroz izgradnju i unaprjeđivanje kapaciteta i testiranje rješenja koja će doprinijeti razvoju održive mobilnosti.

Koprivničko-križevačka županija tijekom projekta RuralMED Mobility sudjelovat će u pripremi i provedbi pilot rješenja koje uključuje izgradnju 4 punionice za električna vozila na području općina Gornja Rijeka, Ferdinandovac, Gola i Kalnik, prijenosu znanja i iskustava ostalim općinama u županiji kao i županijama u okruženju.

Projekt RuralMED Mobility financiran je iz Interreg Euro-MED programa te okuplja partnere iz osam europskih zemalja (Španjolske, Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Slovenije, Bugarske i Hrvatske).

U sklopu Početne konferencije u srijedu 13. ožujka 2024. s početkom u 10:00 sati u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica održat će se i Konferencija o razvoju elektromobilnosti u ruralnim područjima na kojoj će sudjelovati predstavnici lokalne i područne samouprave, proizvođači rješenja iz industrije elektromobilnosti te predstavnici visokoobrazovnih institucija i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dolazak na konferenciju prethodno potrebno prijaviti na sljedećoj POVEZNICI

09:30 – 10:00

Registracija

10:00 – 10:15

Pozdravni govori i otvaranje konferencije

Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever

Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije

10:15 – 10:30

RuralMED Mobility, predstavljanje projekta

Francisco Javier Marquez, Regionalna energetska agencija Extremadura - AGENEX, Španjolska

10:30 – 10:50

Mjere poticanja e-mobilnosti

predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

10:50 – 11:10

Elektomobilnost u regiji Alto Alentejo (Portugal) – Izazovi i prilike

Hugo Saldanha, Energetska agencija AREANATejo, Portugal

11:10 – 11:30

Analiza infrastrukture za punionice električnih vozila

Predrag Brlek, Sveučilište Sjever

11:30 – 11:50

Izazovi upravljanja infrastrukturom punionica

Domagoj Badanjak, Hobaca

11:50 – 12:05

Primjeri prakse korištenja infrastrukture javne rasvjete za izgradnju punionice za električna vozila

Zvonimir Perko, Regionalna energetska agencija Sjever