Img 6127

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe pozdravlja poboljšanja u hrvatskoj lokalnoj i regionalnoj samoupravi

28.03.2024 17:45

Na 46. plenarnom zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe usvojeno je izvješće nadzornog posjeta Hrvatskoj u lipnju 2023. godine vezano uz primjenu Europske povelje o lokalnoj samoupravi.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe donio je niz preporuka hrvatskoj vladi nakon praćenja provedbe Europske povelje o lokalnoj samoupravi u zemlji u lipnju 2023.

Izvješće koje su sastavili Gobnait Ni Mhuimneacain (Irska, L, ILDG) i Cecilia Dalman Eek (Švedska, R, SOC/G/PD) pozdravilo je činjenicu da su županije preuzele poslove ureda državne uprave, porezne reforme, da se potiču funkcionalna spajanja općina i da se proces savjetovanja s lokalnim i regionalnim predstavnicima poboljšao, posebice u fiskalnim pitanjima.

Smjernice za poboljšanje detaljno su predstavljene u izvješću. Hrvatska bi, između ostaloga,  trebala potpisati i ratificirati Dodatni protokol Povelje o pravu na sudjelovanje u poslovima lokalne vlasti, koji se primjenjuje u praksi..

Na 46. plenarnom zasjedanju sudjelovali su: gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, predstavnici Ministarstva uprave i pravosuđa Laura Horvat i Luka Krneta te novoizabrani mladi delegat Hrvatske pri Kongresu Danijel Bačan.