Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset predstavljen projekt namijenjen najuspješnijim učenicima Hrvatske
  • Na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset predstavljen projekt namijenjen najuspješnijim učenicima Hrvatske

Na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset predstavljen projekt namijenjen najuspješnijim učenicima Hrvatske

Na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset održan je panel koji je pokušao pronaći odgovor na pitanje najuspješnijih učenika i profesora. U sklopu njega predstavljen je i Alumni projekt portala srednja.hr čiji je partner Hrvatska zajednica županija. Riječ je o jedinstvenom projektu koji mapira najbolje hrvatske učenike i profesore prema kriteriju dobivenih Oskara znanja.

Konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema održava se povodom desetog rođendana portala srednja.hr. U prvih deset godina istaknuli su se kao vodeći medij za mlade, neizostavan izvor informacija o obrazovanju, ali i korektiv transparentnosti obrazovnog sustava o čemu svjedoče i nagrade njihovih novinara.

Panel pod nazivom 'Tko su najuspješniji hrvatski učenici i profesori?', organiziran pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice županija, ugostio je Ivicu Kolarića, profesora tehničke kulture i informatike čiji su učenici do sada osvojili 106 Oskara znanja, učenika Krešimira Nežmaha koji je osvojio rekordnih 27 Oskara znanja te Danijela Marušića, predsjednika Hrvatske zajednice županija.

Panelisti su govorili o tome što definira uspjeh učenika, a što profesora, a predstavili su i Alumni projekt portala srednja.hr. Alumni dio portala je popis svih dobitnika Oskara znanja, državne nagrade koja se dodjeljuje učenicima za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Riječ je o projektu koji mapira najbolje hrvatske učenike i profesore prema kriteriju dobivenih Oskara, a partner tog projekta je Hrvatska zajednica županija.

Portal srednja.hr i Hrvatska zajednica županija zajedničkim projektom su napravili jednostavnu tražilicu kroz koju je obrađeno preko 5.000 imena najboljih hrvatskih učenika i profesora. Tako u srednja.hr/alumni postoji popis 3.760 učenika, 2.100 mentora raspodijeljenih među gotovo 1.000 škola. Tražilica se lagano može koristiti tako da se pretražuje po natjecanjima, školama, učenicima ili mentorima.

“Ponosimo se svim Oskarima znanja. Ponosni smo na sve naše učenike i profesore, želim im svaku sreću. Očekujem da će upravo današnji učenici mijenjati svijet na bolje. Neupitna je i stručnost profesora, a kao dijete prosvjetnih djelatnika dobro znam s kakvim se izazovima susreću. No naši nastavnici su vrlo stručni, među najstručnijima u Europi”, istaknuo je Marušić.

Konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset je okupila najvažnije aktere obrazovanja i znanosti današnjice koji su dali svoj osvrt na ključne izazove obrazovanja i znanosti u zadnjih deset godina, ali i svoje viđenje budućnosti sektora. Na 12 panela i 8 predavanja sudjelovali su, između ostalih, Boris Jokić, ministar Radovan Fuchs, riječka rektorica Snježana Prijić-Samaržija, donedavna dekanica ADU-a Franka Perković Gamulin te brojni drugi.