Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Najava: Izborna sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija

Najava: Izborna sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija

Izborna sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija održat će se u ponedjeljak 25. studenog s početkom u 11 sati u Zagrebu (hotel International, Miramarska 24). 

Osim usvajanja dokumenata vezanih uz rad Udruge, Skupština će birati predsjednika i potpredsjenika Hrvatske zajednice županija na mandat od dvije godine. 

Podsjećamo, aktualni predsjednik Hrvatske zajednice županija je župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, a funkciju potpredsjednika do izbora u Europski parlament obnašao je Valter Flego

U 2019. Hrvatska zajednica županija nastavila je zagovarati interese i potrebe regionalne i lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Nakon sastanaka župana s Vladom Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u Rijeci, održani su sastanci u Zagrebu i Zadru. Glavne teme sastanaka, ali i većine aktivnosti Zajednice u proteklom periodu, bile su prenošenje poslova ureda državne uprave na županije i nova NUTS klasifikacija. Održan je niz radnih sastanaka s ministrom uprave Ivanom Malenicom i ministrom financija Zdravkom Marićem u želji da se preuzimanje poslova što bolje pripremi te da u potpunosti ostvari ciljeve racionalizacije i optimizacije.

U fokusu rada Hrvatske zajednice županija je i međunarodna suradnja pa je ove godine izaslanstvo župana i njihovih zamjena posjetilo Hrvate u Vojvodini, održan je i 9. forum hrvatskih i poljskih regija, a nastavljen je i aktivan rad u Europskom odboru regija te Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. 

Važniji projekti Hrvatske zajednice županija su: Budućnost Hrvatske, Otvoreni proračun, Volim svoju županiju, Crossover te Mi možemo jednako. U suradnji s Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom uprave i Državnom školom za javnu upravu izdan je Antikorupcijski priručnik za službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.