Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Najmoderniji centar za preradu hrasta lužnjaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Najmoderniji centar za preradu hrasta lužnjaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Spačvanski bazen, najveća je šuma hrasta lužnjaka u Europi smještena upravo na području Vukovarsko-srijemske županije. Opremljen s naprednim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda, modernim CNC strojem za izradu prototipa, strojevima za pripremu i obradu drva, alatima za tvorničku kontrolu kvalitete, sušionicom i kotlovnicom na biomasu novi centar bit će prilagođen za preradu, istraživanje i razvoj inovativnih rješenja.

 
Centar će biti smješten u poduzetničkoj zoni Amberine u općini Gradište. Unutar nešto više od 7.100 četvornih metara bit će smještena tri odvojena objkta - znanstveno-istraživački centar, te proizvodni i skladišni pogoni. Izgradnjom, opremanjem i stavljanjem u punu funkciju novi centar doprinijet će pametnom i održivom korištenju vrijednog šumskog resursa u skladu s direktivama i strategijama Europske unije. Osim toga, ovim projektom želi se poticati aktivnosti razvoja, istraživanja i inovacija, kako bi se vrijedna šumska sirovina u konačnici prerađivala u ekološke proizvode visokog stupnja finalizacije i dodane vrijednosti, a sve u cilju poboljšanja poslovanja i poslovnog okruženja u drvno-prerađivačkom sektoru.

Više o Vukovarsko-srijemskoj županiji pročitajte na poveznici: https://www.jutarnji.hr/native/buducnost-hrvatske/vukovarsko-srijemska/9265526/