Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Nastavlja se razvoj obrazovanja: Gotovo 250 milijuna kuna osigurano je za regionalne centre kompetentnosti

Nastavlja se razvoj obrazovanja: Gotovo 250 milijuna kuna osigurano je za regionalne centre kompetentnosti

Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska i Zagrebačka županija potpisale su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za regionalne centre kompetentnosti kojima je ukupno osigurano gotovo 250 milijuna kuna.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u petak 3. srpnja potpisani su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava ESF-a, u iznosu od 60 milijuna kuna, za Regionalne centre kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u podsektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Prijavu za ovaj projekt izradila je Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županija, a korisnik bespovratnih sredstava je Tehnička škola Karlovac.

Među projektima koji su se javili na poziv Ministarstvu znanosti i obrazovanja i dobili bespovratna sredstva je i projekt „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“ koji je prijavila Obrtnička škola Koprivnica zajedno s projektnim partnerima Koprivničko-križevačkom županijom i Strukovnom školom Đurđevac, a uz stručnu pomoć PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije. Projekt ukupne vrijednosti 30.027.720,85 kuna će 85 posto biti financiran iz ESF-a, dok će se preostalih 15 posto osigurati iz državnog proračuna.

Tehničkoj školi Čakovec dodijeljeno je 26.191.548,75 kuna za daljnji razvoj Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu kojim se želi umanjiti nedostatak kvalificirane radne snage i podići kvaliteta strukovnog obrazovanja u području strojarstva. Dobivena sredstva bit će uložena u izgradnju i opremanje laboratorija, dodatnu edukaciju i nastavne materijale.

U Zagrebačku županiju stiže maksimalan iznos bespovratnih sredstava za projekt „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“. Iz Europskog socijalnog fonda (ESF) odobreno je 50 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) 30 milijuna kuna, dok će preostalih 20 milijuna kuna za njegovu realizaciju osigurati Zagrebačka županija.