Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • O izazovima županija u procesu integracija ureda državne uprave
  • O izazovima županija u procesu integracija ureda državne uprave
  • O izazovima županija u procesu integracija ureda državne uprave
  • O izazovima županija u procesu integracija ureda državne uprave

O izazovima županija u procesu integracija ureda državne uprave

Savjetovanje "Izazovi županija u procesu integracija ureda državne uprave" u organizaciji Hrvatske zajednice županija i tvrtke LIBUSOFT CICOM d.o.o. održano je u petak 11. listopada u Zagrebu. Kroz tri radna bloka govorilo se o različitim aspektima reforme javne uprave iz perspektive županija, ali i Ministarstva uprave.

„Znamo koliko je zakonskih propisa trebalo uskladiti i koliko je napora uloženo kako bi županije spremno dočekale preuzimanje poslova ureda državne uprave. Ovaj proces traje nekoliko godina i u njega nismo uključeni samo mi kao donositelji odluka, već i svi vi koji svojim radom u sustavu činite sve kako bi uprava funkcionirala u korist građana“, uvodno je rekao predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. Savjetovanje je, istaknuo je Pauk, zamišljeno upravo kao platforma za izmjenu dobre prakse među jedinicama regionalne samouprave, odnosno među pročelnicima, koordinatorima i osobama direktno uključenim u proces reforme.

O aktivnostima koje predstoje u povjeravanju poslova ureda državne uprave županijama govorilo se na okruglom stolu na kojemu su sudjelovale: državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Koprivničko-križevačke županije Marina Horvat i pročelnica Upravnog odjela za javne financije Osječko-baranjske županije Snježana Raguž.

Hrvatska zajednica županija se, kao udruženje svih hrvatskih županija, proteklih godina intenzivno posvetila iniciranju ustrojstvenih promjena, a ostvareni su i uvjeti da se u Strategiju reforme javne uprave 2015. – 2020. unesu namjere županija da se poslovi ureda državne uprave ponovno povjere njima. Podsjećamo, do 2001. godine te su poslove obavljale županije, kada se pokazalo da se poslovi ureda državne uprave na regionalnoj razini mogu obavljati stručno i kvalitetno, ali prije svega tako da građani imaju učinkovitu javnu upravu koja im je bliža.

Sukladno zakonskim promjenama i pripremi povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama, županije su do sada provele niz aktivnosti kako bi se ti poslovi uklopili u županijski ustroj. „Prije svega govorimo o ostvarivanju ustrojstveno-tehničkih uvjeta. Onih vanjskih, u smislu uspostavljanja odgovarajućeg broja upravnih tijela te onih unutarnjih, kojima se službenici i namještenici raspoređuju na radna mjesta“, istaknula je pročelnica Marina Horvat.

Do kraja godine se od županija očekuje da pripreme nekoliko odluka i pravilnika kojima se prilagođava unutarnji i vanjski ustroj, sukladno povjeravanju poslova, a predstoji im i potpisivanje Sporazuma o povjeravanju poslova koje će Ministarstvo uprave potpisivati sa svakom županijom. „Uvijek smo se, kao županije pojedinačno, ali i kao udruženje svih županija, zalagali da funkcionalnu decentralizaciju treba pratiti i ona fiskalna, i vjerujem da će te težnje biti ostvarene. Trenutno je u pripremi Sporazum kojim se definiraju uvjeti kojima službenici i namještenici, oprema, imovina te financijska sredstva prelaze u sustav županija“, objasnila je pročelnica Horvat.