Image

Održan sastanak s predstavnicima Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj

13.06.2024 17:13

Njemački industrijalci traže mogućnost investiranja u Hrvatskoj, a istodobno nadarene učenike i studente žele privući u svoje tvornice.

Sastanak predstavnika Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj održan je 13. lipnja u Frankfurtu. Na sastanku se razgovaralo o nastavku suradnje započete na Njemačko-hrvatskom razvojnom forumu, održanom krajem 2023. godine u Zagrebu. Fokus je bio na razmjeni dobrih praksi i povezivanju njemačkih i hrvatskih gospodarstvenika.

Hrvatska zajednica županija, kao krovna organizacija svih hrvatskih županija i Grada Zagreba, potiče međužupanijsku, ali i međunarodnu suradnju temeljenu na razmjeni dobrih praksi s razvijenim europskim regijama te na poticanju regionalnog razvoja kroz poduzetničke aktivnosti. Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj već 16 godina okuplja i povezuje hrvatske i njemačke gospodarstvenike te pomaže u smanjenju administrativnih prepreka za ulaganja u Hrvatsku, kao i pri osnivanju hrvatskih podružnica u Njemačkoj. Oni pomažu investitorima iz Njemačke koji dolaze u Hrvatsku, kao i hrvatskim gospodarstvenicima da se lakše snađu na njemačkom tržištu. Nadalje, Hrvatski gospodarski savez podržava dolazak učenika i studenata preko ERASMUS+ programa na praksu u industrijske pogone hrvatskih i njemačkih poduzeća.

Planirane aktivnosti uključuju sudjelovanje na Adria Tech Forumu, koji će se održati 17. listopada u Frankfurtu. Ova prilagođena B2B konferencija namijenjena je hrvatskim tvrtkama koje žele proširiti svoje poslovanje u Njemačku, kao i njemačkim tvrtkama koje traže inovativne partnere na obećavajućem novom tržištu, s fokusom na IT sektor.

Adria Tech Forum predstavlja izuzetnu priliku za umrežavanje i sklapanje poslovnih partnerstava između njemačkih i hrvatskih tvrtki. Očekuje se prisustvo ključnih aktera iz područja tehnologije, inovacija i poslovnog razvoja, čime se otvara prostor za direktne razgovore i sklapanje poslova. Dodatno, forum će sadržavati panele i radionice na teme poput Nearshoringa, Offshoringa, Smart City rješenja, IT razvoja, umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, startupova i fintech-a.

Kroz ovaj događaj, Hrvatski gospodarski savez koristi svoju dugogodišnju stručnost i bogatu mrežu kontakata kako bi osigurao da Adria Tech Forum postane ključna točka za tehnološku i gospodarsku suradnju između Njemačke i Hrvatske. Cilj je da obje strane profitiraju od međusobne razmjene znanja i resursa, te da se stvore čvrsti temelji za dugoročne poslovne odnose.