Img 6768

Održana radionica o upravljanju ljudskim potencijalima u Primorsko-goranskoj županiji

12.06.2024 10:00

Hrvatska zajednica županija u suradnji s tvrtkom Mind Lab provodi radionice i istraživanje o upravljanju ljudskim potencijalima u županijama.

Hrvatska zajednica županija u suradnji s tvrtkom Mind Lab provodi  radionice i istraživanje o upravljanju ljudskim potencijalima u županijama. Druga radionica održana je u prostorima Primorsko-goranske županije u Rijeci 11. lipnja, a vodio ju je psiholog Sandro Kraljević.

Mnogobrojna istraživanja potvrdila su da su ljudi najvrjedniji kapital svake organizacije, a ljudski potencijali kao koncept poslovnog svijeta već je dulje vremena općeprihvaćen. Iako privatne tvrtke u Republici Hrvatskoj već godinama ulažu znatne resurse u razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima, primjećuje se da tvrtke u državnom vlasništvu još uvijek ne koriste puni potencijal ovog aspekta poslovanja.

Dosadašnjom praksom utvrđeno je da:

• Ispitivanje atmosfere u organizacijama povećava produktivnost i zadovoljstvo zaposlenika, dovodeći do 21% veće profitabilnosti (Gallupovo izvješće o stanju globalnog radnog mjesta)

• Organizacije koje provode takva ispitivanja često imaju niže stope odlazaka zaposlenika, smanjujući troškove regrutacije i obuke (SHRM)

• Aktivno prikupljanje povratnih informacija kroz takva ispitivanja omogućuje bolje zadovoljenje potreba zaposlenika, povećavajući njihovo zadovoljstvo i predanost (Journal of Occupational and Organizational Psychology)

• Redovita ispitivanja ovakvog tipa mogu značajno poboljšati interne komunikacijske kanale, omogućujući brže i efikasnije reagiranje na probleme i prijedloge zaposlenika (Harvard Business Review).

Radionicom u Rijeci dobiveni su korisni prijedlozi i smjernice za poboljšanje statusa upravljanja ljudskim potencijalima u javnoj upravi.