Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održana elektronička sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Održana elektronička sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Elektronička sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je 16. ožujka 2020. 

Usvojeno je  Financijsko izvješće za 2019. godinu i Izvješće Nadzornog odbora za 2019. godinu. Prezentirana je provedba sporazuma o partnerstvu s Državnom školom za javnu upravu, Nacionalni plan protiv raka za razdoblje 2020.-2030., Deveti Forum hrvatskih i poljskih regija, projekt „Izbor najboljeg EU projekta za 2020. godinu“, ali i donesen zaključak o osnivanju Radne skupine za promet Hrvatske zajednice županija.

Provedba sporazuma o partnerstvu s Državnom školom za javnu upravu

Preko 150 educiranih službenika i 15 provedenih radionica rezultat su uspješne dvogodišnje suradnje Hrvatske zajednice županija i Državne škole za javnu upravu. Suradnja je nastavljena i u 2020. godini na zajedničkim projektima u cilju učinkovitog pružanja javnih usluga na svim razinama vlasti u Hrvatskoj. Provedba Sporazuma uključuje organiziranje ciljanih radionica i edukacija dužnosnika i službenika u tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave. Jačanje kapaciteta javne uprave jedan je od glavnih ciljeva svih hrvatskih županija, pogotovo nakon povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama s početkom ove godine.

Rasprava o Nacionalnom planu protiv raka za razdoblje 2020.-2030.

Nacionalni plan protiv raka treba sadržavati smjernice kako stvoriti snažnu onkološku mrežu baziranu na jačanju suradnje kliničkih i nekliničkih onkoloških centara. Takva mreža bi nekliničke onkološke centre stavila u poziciju ravnopravnog partnerstva s kliničkim centrima u liječenju najčešćih tumorskih sijela. Neklinički onkološki centri važan su čimbenik u dijagnosticiranju, liječenju i praćenju onkoloških bolesnika, posebice u aspektu lakše dostupnosti onkologa nekliničkih centara lokalnom stanovništvu i značajno manje potrebe za putovanjem u smislu ostvarivanja zajamčenih prava u liječenju malignih bolesti. 

9. Forum hrvatskih i poljskih regija

Deveti susret poljskih i hrvatskih regija se trebao održati od 31. svibnja do 4. lipnja 2020. u Osijeku, Požegi i Vukovaru pomiče se s obzirom na dinamičan razvoj situacije oko koronavirusa SARS CoV-2. Forum će se održati od 8. do 11. studenog na istim lokacijama. 

Predstavljanje projekta „Izbor najboljeg EU projekta za 2020. godinu“ 

Cilj projekta je podići razinu svijesti o EU fondovima, razviti pozitivnu percepciju o prednostima EU fondova i upoznati javnost o projektima koji su uspješno iskoristili sredstva iz EU fondova te doprinijeli razvoju na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Osnivanje Radne skupine za promet pri Hrvatskoj zajednici županija

Zbog važnosti prometne infrastrukture za razvoj lokalnih i regionalnih zajednica, na 54. sjednici Izvršnog odbora donesena je odluka za osnivanje stručne Radne skupine za promet Hrvatske zajednice županija.