Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održana radionica o ugovorima u javnom prijevozu putnika
  • Održana radionica o ugovorima u javnom prijevozu putnika

Održana radionica o ugovorima u javnom prijevozu putnika

Edukativna radionica Ugovori o javnoj usluzi u javnom prijevozu putnika s primjerima održana je u petak 18. prosinca u organizaciji Hrvatske zajednice županija. Radionicu je vodio Ante Klečina, voditelj Radne skupine za promet Hrvatske zajednice županija. 

Ugovori o javnoj usluzi omogućiti će sufinanciranje sukladno važećoj zakonskoj regulativi i to sustava javnog prijevoza u cestovnom prometu kako bi isti posao učinkovitiji, te kako bi se građanima omogućilo da isti koriste povoljnije i jednostavnije, a sve u cilju društvenog i ekonomskog rasta zajednica. Ovo će biti prvi korak kojim županije trebaju, sukladno zakonskim i strateškim dokumentima, preuzeti upravljanje i nadzor nad funkcioniranjem sustava javnog prijevoza.

U budućnosti će županije upravljati i sustavima integriranog prijevoza putnika, a to znači da će sklapati i ugovore o javnim uslugama za željeznički, pa i obalni brodski putnički prijevoz u jadranskom dijelu zemlje. U integriranom sustavu građani će jedinstvenom prijevoznom kartom moći koristiti bilo koji mod ili liniju lokalnog, prigradskog i regionalnog prijevoza putnika. Vozni redovi između različitih prijevoznika i različitih modova prijevoza (vlak, autobus, brod, tramvaj...) biti će harmonizirani. Građani će tako moći jednostavno presjedati između linija i modova što će značajno povećati mogućnosti putovanja i dostupnost kako gradskih, tako i ruralnih regija javnim prijevozom.