Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Predstavljanje Sustava e-Pristojbe u Osijeku

Predstavljanje Sustava e-Pristojbe u Osijeku

Predstavljanje usluga e-Prijava vjenčanja, e-Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole te e-Zahtjev za izdavanje ePutovnice  u sklopu projekta Sustav e-Pristojbe, održat će se u četvrtak, 14. listopada 2021. u dvorištu zgrade Osječko-baranjske županije, Trg Ante Starčevića 2, u Osijeku, s početkom u 13 sati.

U sklopu nastavka provođenja i predstavljanja projekta Sustav e-Pristojbe, čiji je osnovni cilj građanima uštedjeti dragocjeno vrijeme te olakšati procese plaćanja pristojbi i naknada, svima okupljenima obratiti će se Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, Ivan Radić, gradonačelnik Grada Osijeka, Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva te Andreja Kajtaz, direktorica Fininog Sektora komercijalnih digitalnih rješenja.

Usluga e-Prijava vjenčanja hrvatskim državljanima omogućava prijavu namjere sklapanja braka u građanskom obliku i u službenoj prostoriji. Putem platforme e-Građani moguće je rezervirati termin (datum i vrijeme) kao i lokaciju (u službenim prostorijama) održavanja vjenčanja. Plaćanje upravnih pristojbi, kao i kreiranje naloga za njihovo plaćanje, provodi se putem Sustav e-Pristojbe, a sve u sklopu platforme e-Građani.

e-Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole omogućava podnošenje zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole ili izdavanje vozačke dozvole s dostavom. Za prvu HR vozačku to je moguće učiniti na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu ili kao zamjenu HR vozačke dozvole, osim ako je vozačka dozvola ukradena ili izgubljena. Plaćanje troškova izdavanja i dostave, odnosno kreiranje naloga za plaćanje, omogućeno je u Sustavu e-Pristojbe.

Uslugom e-Zahtjev za izdavanje ePutovnice omogućeno je podnošenje zahtjeva za izdavanje ePutovnice ili izdavanje ePutovnice s dostavom, i to za prvo izdavanje ePutovnice, kao zamjenu postojeće putovnice ili za izdavanje druge ePutovnice iste vrste. Osim toga, kao i za ranije usluge, plaćanje troškova izdavanja i dostave može se izvršiti putem Sustava e-Pristojbe.

Implementacijom Sustava e-Pristojbe na platformi e-Građani omogućava se plaćanje pristojbi kreditnom/debitnom karticom na šalteru županijskih i matičnih uprava. Kako bi se procesi plaćanja maksimalno ubrzali te kako bi se zaštitilo zdravlje građana, kompletna se usluga može platiti i putem osobnog računala unutar e-usluge u sustavu e-Građani. Ovakav način rada pojednostavljuje i ubrzava birokratske procese te smanjuje vrijeme čekanja stranaka.

Stalnim usavršavanjem sustava e-Građani, do kraja godine u planu je omogućiti i kartično plaćanje putem POS uređaja u policijskim upravama i policijskim postajama, kao i u lučkim kapetanijama.

Projekt Sustav e-Pristojbe vrijedan je 50.523.857,45 HRK, a u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.