442324b507ad8d109960e8999062f7d4 Xl

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

13.03.2024 05:40

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba fotografija „Volim svoju županiju“.

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba fotografija „Volim svoju županiju“. Riječ je o izložbi nastaloj nakon provedenog prošlogodišnjeg fotografskog natječaja koji Hrvatska zajednica županija organizira osmu godinu zaredom, potičući sve ljubitelje fotografije da na jedinstven način promišljaju o krajevima iz kojih dolaze te da kroz objektive svojih fotoaparata zabilježe ono najbolje od županija u kojima žive.

Na prošlogodišnji  natječaj “Volim svoju županiju” prijavljeno je gotovo 1000 fotografija, a iz Zadarske  županije uvijek se prijavi najveći broj autora. Drugoplasirana fotografija je autorice Katice Mustapić iz Paga, a Marin Magaš autor je najbolje fotografije snimljene dronom.

“Prošlogodišnja izložba danas je stigla u Zadar kako bi, kao divan dar, ostala u ovoj novoj zgradi i tako učinila njenim korisnicima boravak ljepšim. Umjetnost je podložna tumačenjima, interpretacijama, a prije svega ona je ta koja apelira na osjećaje onoga koji ju gleda i sluša - ne dopušta ravnodušnost. Hvala Hrvatskoj zajednici županija na ovoj donaciji i prilici da pacijenti upoznaju raznolikost hrvatskih županija i osvjedoče se još jednom da je Antun Mihanović s razlogom Hrvatsku nazvao - lijepom našom Domovinom”, rekao je na otvorenju župan Božidar Longin ustvrdivši da je zgrada dnevnih bolnica dodatno podignula kvalitetu zdravstvene usluge Opće bolnice Zadar.

“Izgradnja ove zgrade bez sumnje je bio jedan od najznačajnijih, najtežih i najvrjednijih projekata u posljednjih 6 godina, a njegovo ostvarenje za bolnicu, osoblje i pacijente će značiti brojne benefite. Znamo da useljenje u novi prostor, bio privatan, bio služben, zahtijeva i uređenje. Namještaj i medicinska oprema su već ovdje, no sada je potrebno prostor i dodatno oplemeniti kako bi se pacijenti, ali i svo osoblje koje u njemu radi, osjećali što ugodnije”, dodao je župan.

Hrvatskoj zajednici županija zahvalio je zamjenik ravnatelja OB Zadar dr. Edi Karuc istaknuvši kako će donirane fotografije barem na trenutak odvući pažnju pacijenata te ih provesti kroz sve krajeve Hrvatske. Podsjetio je kako je nova zgrada Dnevnih bolnica, u koju je uloženo oko 9 milijuna eura, izgrađena u najvećoj mjeri europskim sredstvima, a u njoj bi uskoro trebao biti smješten i linearni akcelerator.

Projekt “Volim svoju županiju” HZŽ-a pokrenut je prije 8 godina, a cilj je bio građanima približiti ljepote naše Domovine za koje možda nisu ni znali da postoje. Stručni žiri birao je najbolje fotografije po županijama, a ukupan broj bodova definirao je konačnu rang listu. Od prošle godine postoji i odvojena  kategorija – najbolja fotografija snimljena dronom, koju je također birao  stručni žiri.

Ova izložba ostat će na zidovima Dnevnih bolnica kao dar Hrvatske zajednice županija Općoj bolnici Zadar, kao što je 2019. godine tadašnji postav darovan za zgradu nove Poliklinike te i dalje krasi njezine zidove.