Wwf

Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa WWF obnavlja kanal u Kopačkom ritu

02.02.2024 08:34

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa WWF upozorava da nam je neophodna obnova močvara, rijeka i jezera kako bismo usporili globalno zagrijavanje, stvorili poligone za prilagodbu na klimatske promjene te osigurali dobrobit za ljude.

„Svi su aspekti ljudskog blagostanja povezani sa zdravljem svjetskih močvara. Nama je u WWF-u izuzetno važno osigurati njihovu obnovu. Upravo smo u procesu pripreme za dobivanje dozvola za obnovu prirodnog kanala Nadjhat koji povezuje Vemeljski dunavac s Kopačkim jezerom po kojem je park dobio ime“, ističe Ivana Laginja iz WWF Adrije koja upravlja projektom „Obnova Europske Amazone“ unutar kojeg će se provoditi spomenuti radovi. „Taj je kanal jedinstven jer je jedini u Kopačkom ritu s brzim protokom vode koji je trenutno usporen zbog nagomilane naplavljene drvne mase,” objašnjava Laginja.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF akciju čišćenja kanala planira za jesenske mjesece, a njome će se osigurati brži ulaz vode u Kopačko jezero za vrijeme visokih voda Dunava. To je dio regionalnog plana za revitalizaciju četiri vlažna staništa u okviru ovog projekta na dijelu Europske Amazone od Slovenije, preko Hrvatske pa do Srbije.

Samo tri posto ukupne zemljine površine čine močvare, a ta tri, naizgled mala postotka apsorbiraju ugljičnog dioksida koliko sve šume na planetu zajedno. U posljednjih 45 godina u svijetu smo izgubili čak trećinu vlažnih staništa kao što su močvare, tresetišta i poplavne šume, puno brže nego što gubimo šume. Istodobno, o njima direktno ovisi opstanak oko 40% biljnih i životinjskih vrsta. 

Močvarna staništa nestaju zbog niza situacija kao što su ubrzana urbanizacija, poljoprivreda ili obrađivanje sve većih površina, a gotovo uvijek rezultat su ljudskog djelovanja. Da bismo mogli živjeti u skladu s prirodom, moramo očuvati prirodno stanište vidre, droplje, stotine vrsta ptica i kukaca, pa i - čovjeka. Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače. Na taj je dan 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica.

Projekt „Obnova Europske Amazone“ podržava Endangered Landscapes and Seascapes Programme (Program ugroženih krajolika i morskih pejzaža), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina. Euoropska Amazona naziv je petodržavnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je UNESCO u rujnu 2021. proglasio svojom baštinom.