Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Predstavljena službena stranica predsjedanja Hrvatske Europskom unijom – eu2020.hr

Predstavljena službena stranica predsjedanja Hrvatske Europskom unijom – eu2020.hr

Otvorivši 18. prosinca 2019. godine 198. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković izdvojio je nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.

Početkom tjedna u Koprivnici je održan 7. sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru.

"Još jedna potvrda vrlo kvalitetnoga dijaloga s jedinicama područne samouprave i nastavak naše politike decentralizacije te zajedničkog rada na projektima koji su politički prioriteti diljem Hrvatske, ravnomjernog regionalnog razvoja zemlje i bolje apsorpcije europskih sredstava", poručio je premijer Plenković.

Dodao je da je susret u Koprivnici obilježilo i potpisivanje sporazuma na temelju kojih se od 1. siječnja uredi državne uprave integriraju sa županijama, sto znači prijenos oko 200 poslova na jedinice područne samouprave.

Potpisana su i dva ugovora za aglomeracije Koprivnica i Đurđevac, a otvoreno je i 12 kilometara pruge između Svetog Ivana Žabnog i Gradeca, koja je bitno ubrzala putovanje iz Bjelovara u Zagreb.

Istoga je dana u Koprivnici obilježeno 60 godina Vegete, jednog od najboljih hrvatskih brendova.

 

Zadaće Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem EU

Krajem prošloga tjedna u Bruxellesu je održan zadnji ovogodišnji sastanak Europskoga vijeća, a Hrvatska je od Finske preuzela poslove predsjedanja Europskom unijom.

Premijer Plenković kazao je da je izgledno, nakon britanskih izbora, zaključenje uređenog Brexita već koncem siječnja.

"Naša je zadaća da, zajedno s drugim članicama, pripremimo sve za usvajanje pregovaračkog okvira za pregovore o budućim odnosima tijekom 2020. Druga je kapitalna tema, koja će dominirati svim sastancima u idućoj godini, Višegodišnji financijski okvir. Nastojat ćemo dati svoj doprinos da se taj posao okonča što je prije moguće. Treća tema koja je izrazito važna za nas je priprema Konferencije o budućnosti Europe, gdje je Hrvatska dobila zadaću koordinacije stajališta svih članica kako organizirati proces koji će trajati iduće dvije i pol godine", naveo je premijer.

Od ostalih važnih tema za Hrvatsku predsjednik Vlade izdvojio je pripreme za zagrebački sastanak na vrhu između država Europske unije i jugoistoka Europe, koji će se održati u svibnju 2020. Izrazio je nadu da će se do tada pronaći modaliteti kako deblokirati procese za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

 

Otvorenje novouređenog kongresnog centra NSK 20. prosinca 

 

Govoreći o tehničkim pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije najavio je da će danas i sutra biti dovršeni svi pripremni radovi u onom dijelu Nacionalne i sveučilišne knjižnice koji nije bio dovršen prilikom svečanog otvaranja 1995. godine.

Novouređeni kongresni kapacitet NSK bit će otvoren ovoga petka, a trajno će ostati a raspolaganju Gradu Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj.

Na kraju uvodnoga obraćanja premijer Plenković predstavio je internetsku stranicu hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije eu2020.hr.

Stranica je pripremljena na četiri jezika – hrvatskom, engleskom, njemačkom i francuskom, a prilagođena je za korisnike koji imaju oštećenje vida i sluha.

Službenu stranicu posjetite na https://eu2020.hr/, a predsjedanje Hrvatske Europskom unijom možete pratiti i na Facebook stranici https://www.facebook.com/EU2020HR/.