Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: županije ponovno najtransparentnije

Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: županije ponovno najtransparentnije

Institut za javne financije i ove je godine predstavio rezultate istraživanja proračunske transparentnosti županija, gradova i općina u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020. godine. Istraživanjem je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, a proračunska transparentnost tih jedinica mjerena je brojem ključnih proračunskih dokumenata (izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. i proračunski vodič za građane za 2020.) objavljenih na mrežnim stranicama.

Prosječna se proračunska transparentnost iz godine u godinu poboljšava i ključna je za odgovorno i efikasno upravljanje javnim resursima i unapređenje demokratskih procesa. U ovogodišnjem, šestom ciklusu istraživanja, ponovno su županije daleko najbolje među jedinicama lokalne (regionalne) samouprave, jer su u prosjeku objavile 4,9 od mogućih 5 proračunskih dokumenata. Ovakvom odličnom rezultatu doprinosi i projekt Hrvatske zajednice županija „Otvoreni proračun“, koji nudi vizualizacije županijskih proračuna i usporedbe proračunskih i gospodarskih pokazatelja za poticanje konkurentnosti, produktivnosti i efikasnosti županijskih uprava. Otvoreni proračun može se pronaći na poveznici: https://www.opencity.hr/hrvzz/

Transparentnost proračuna, koja podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije, poboljšava komunikaciju i povjerenje građana u lokalne vlasti, a objavljivanje ovih rezultata potiče transparentnost i odgovornost jedinica lokalne vlasti te ih potiče na odgovoran rad za opće dobro i smanjenje mogućnosti korupcije. Dostupnost i kvaliteta informiranja o proračunima nužna je za participaciju građana.

Kako rezultati dobiveni u ovom ciklusu istraživanja građanima što dostupniji i pregledniji, na web stranici Instituta za javne financije objavljena je interaktivna karta s rezultatima i podacima o svim županijama, gradovima i općinama: http://www.ijf.hr/transparentnost-2020/karta/

Cijelo istraživanje također je dostupno na web stranici Instituta, a možete ga pronaći i kao pdf dokument na dnu stranice.

Izvor: web stranica Instituta za javne financije http://www.ijf.hr/