Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Radna skupina za promet Hrvatske zajednice županija: Održiva prometna infrastruktura i javni prijevoz dostupan svima

Radna skupina za promet Hrvatske zajednice županija: Održiva prometna infrastruktura i javni prijevoz dostupan svima

Odluka o osnivanju Radne skupine za promet Hrvatske zajednice županija donesena je 17. ožujka na elektroničkoj sjednici Izvršnog odbora.

S obzirom na brojne aktivnosti u aktualnim zakonskim procedurama, a i važnost prometa za povećanje kvalitete života građana, oformljena je Radna skupina koja objedinjuje specifičnosti u svim hrvatskim krajevima. Za predsjednika Radne skupine, ponovno elektroničkim putem, izabran je Ante Klečina,  viši referent za projekte u području prometa Varaždinske županije.

Voditelj Klečina predstavio je ciljeve rada Radne skupine za promet, ističući da je glavni cilj uspostava održivog, učinkovitog, sigurnog, kvalitetnog i dostupnog prometnog sustava za sve građane, poslovne subjekte i institucije u cilju ekonomskog rasta i porasta kvalitete života. Uz to, Radna skupina zalagat će se za:

  • uspostavu održivog, učinkovitog, sigurnog, kvalitetnog i dostupnog sustava javnog prijevoza putnika na području cijele Republike Hrvatske koji će doprinijeti ukupnom rastu ekonomije, rastu konkurentnosti nacionalne ekonomije, zaštiti okoliša te porastu kvalitete života svih građana.
  • uspostavu održive, učinkovite, kvalitetne, sigurne i dostupne teretne logistike na čitavom području Republike Hrvatske koja će doprinijeti većoj konkurentnosti i ukupnom rastu ekonomije.
  • modernizaciju postojeće i gradnju nove održive prometne infrastrukture kao podrška razvoju održivih, učinkovitih, kvalitetnih, sigurnih i dostupnih prometnih putničkih i teretnih usluga.

U narednom razdoblju fokus će biti na kriznom prijevozu u vrijeme krize izazvane koronavirusom, kao i smjernice na izradu zakonskih akata, prijedlozi izmjena zakona te projekti edukacije za ciljane skupine.

Životopis voditelja Radne skupine nalazi se ispod teksta.