Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Radna skupina za socijalnu politiku: E-qalin model kao primjer dobre prakse
  • Radna skupina za socijalnu politiku: E-qalin model kao primjer dobre prakse
  • Radna skupina za socijalnu politiku: E-qalin model kao primjer dobre prakse

Radna skupina za socijalnu politiku: E-qalin model kao primjer dobre prakse

U Primorsko-goranskoj županiji je u petak, 16. srpnja održana sjednica Radne skupine za socijalnu politiku.

Cilj ove sjednice Radne skupine bio je upoznati se s primjerom dobre prakse stručnog rada u Domu za starije osobe “Kantrida” kojoj je osnivač Primorsko-goranska županija. Navedeni dom za starije je jedini primjer u Republici Hrvatskoj gdje se radi po europskom  modelu upravljanja E-qalin. Model polazi od uzajamnog djelovanja pružatelja (osoblja) i primatelja (korisnika) usluga ustanova socijalne skrbi. Usmjeren je na podizanje kvalitete usluga tj. kvalitete njege korisnika, a time i njihovog zadovoljstva, kao i na zadovoljstvo samih djelatnika.

Dom za starije osobe „Kantrida“ ove godine obilježava deset godina od uvođenja rada po tom modelu te su predstavnici drugih županija imali priliku vidjeti način rada u nekoliko kućanskih zajednica doma četvrte generacije i upoznati se s načinom upravljanja procesima unutar ustanove. Dom „Kantrida“ je postao nastavna baza za nekoliko sastavnica Sveučilišta u Rijeci i to s Medicinskim fakultetom, Fakultetom zdravstvenih studija i Filozofskim fakultetom (Odsjek za psihologiju i Odsjek za pedagogiju), a također jako dobro surađuje sa srednjim školama i udrugama iz kojih dolaze brojni volonteri. Vanjskim vrednovanjem utvrđeni su vrlo visoki ostvareni rezultati u skrbi za osobe starije životne dobi, a evaluacijom učinjenom od strane obitelji i rodbine koja se odnosi na ocjenu kvalitete pružene usluge dobiveni su zavidno visoki pokazatelji. Ovaj model rada je odličan primjer za implementaciju sustava skrbi za osobe starije životne dobi.

Članovi Radne skupine su tom prilikom također upoznati s primjerom dobre suradnje jedinica lokalne samouprave, odnosno Grada Raba i Primorsko-goranske županije kroz osnivanje dislocirane jedinice (Dom za starije osobe Mali Kartec u Rabu) kao model koji je vrlo jednostavan za realizaciju i vrlo održiv i nudi upravo skrb i uslugu u zajednici gdje stanari ostaju u svom primarnom životnom okruženju. U Domu mali Kartec ugostio ih je gradonačelnik Nikola Grgurić. 

Socijalna politika se ne kreira iz ureda, već da je ključno prepoznavanje potreba na terenu i osluškivanje onoga što građanima u pojedinim sredinama treba, a da bi im život bio što kvalitetniji“ istaknula je voditeljica Radne skupine i pročelnica Upravnog odjel za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač, mag.psych..

Na kraju sjednice su se predstavnici županija složili kako je iznimno važno razmjenjivati iskustva i upoznavati se s primjerima dobre prakse jer tako svi dobivaju mogućnost obogatiti svoj profesionalni rad te implementirati pojedine modele i u svojim zajednicama, a sukladno specifičnim potrebama istih.