Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Rasprava o proračunu i oporavku Europske unije

Rasprava o proračunu i oporavku Europske unije

U raspravi s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i povjerenikom Marošem Šefčovičem većina zastupnika u Europskom parlamentu ponovila je da su prijedlozi Komisije za paket oporavka i obnovljeni dugoročni proračun EU-a tek minimum prihvatljiv Parlamentu.

Zastupnici su također zatražili odgovarajući plan otplate, uključujući nekoliko novih izvora prihoda u smislu „vlastitih sredstava EU-a” poput digitalnog poreza ili sredstava prikupljenih u okviru sustava trgovanja emisijama (ETS), kako građani ne bi morali otplaćivati dug za oporavak.

Nekoliko je zastupnika ustrajalo na sljedećem:

• uvjeti povezani s fondovima za oporavak ne smiju dovesti do novih mjera štednje,

• mora se poštovati vladavina prava,

• ulaganjima se mora ojačati otpornost EU-a, primjerice jačanjem digitalne agende

Dok je za neke zastupnike cijeli paket tek „bijednih 1,5 %” BND-a EU-a, drugi pak smatraju da je paket prevelik te su izrazili žaljenje zbog toga što će EU preuzeti dug.

Više zastupnika izjavilo je da je važno razmotriti dugoročnu perspektivu u slučaju da tijekom koronakrize bude još blokada. Naglasili su da „dogovor u Vijeću nije konačan dogovor”, s obzirom na to da je Europski parlament spreman pregovarati. Parlament će imati konačnu riječ (apsolutnom većinom glasova) prije nego što dugoročni proračun (VFO) za razdoblje 2021. – 2027. može stupiti na snagu.

U skladu s člankom 324. Ugovora o EU, predsjednik Parlamenta David Sassoli, kancelarka Angela Merkel kao predstavnica njemačkog predsjedanja i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sastali su se 8. srpnja s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen kako bi razmotrili napredak i pripremili političke pregovore koji slijede.

Šefovi država ili vlada EU-a razmijenili su mišljenja putem videokonferencije 19. lipnja i raspravljali o planovima za fond oporavka kojim će se odgovoriti na krizu COVID-19, kao i o novom dugoročnom proračunu EU-a koji je 27. svibnja Europska komisija predstavila u Parlamentu. Nisu uspjeli postići dogovor o zajedničkom stajalištu.

Čelnici EU-a ponovno će se, fizički, sastati u Bruxellesu 17. srpnja kako bi pokušali postići dogovor na temelju konkretnih prijedloga koje bi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel trebao predstaviti prije sastanka na vrhu.