Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Online predstavljanje škola: Tisuće učenika tako je odabralo svoju školu

Online predstavljanje škola: Tisuće učenika tako je odabralo svoju školu

Portal srednja.hr je u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija pokrenuo projekt koji se nastavlja i ove godine. Online predstavljanje škola projekt je koji na jednom virtualnom mjestu okuplja 170 škola koje su odlučile olakšati osmašima odabir srednje škole, a u upisu im pomaže i Kalkulator bodova. Sve zainteresirane škole još uvijek se mogu uključiti ili obnoviti svoj profil.

Brige koje muče srednjoškolce su se utrostručile pojavom koronavirusa i epidemiološkom situacijom koja je onemogućila prirodni tijek događaja nakon završetka osnovne škole. Županije posebnu pozornost posvećuju srednjoškolskom obrazovanju i to je jedan od razloga zbog kojih Hrvatska zajednica županija već nekoliko godina surađuje s portalom srednja.hr. Online predstavljanje škola započeli smo i prije „novog normalnog“, ali sada je sigurno dobilo dodatnu vrijednost. Poticat ćemo škole koje još nisu, da otvore profile kako bi bile što dostupnije našim učenicima

rekao je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Škole koje su se do sada uključile poslale su ključne informacije o svom djelovanju, uvjetima upisa, izvannastavnim aktivnostima koje nude, natjecanjima na kojima sudjeluju i drugim zanimljivostima koje su im važne. Sve informacije objedinjene su i objavljene na portalu srednja.hr, gdje učenici jednostavnim pretraživanjem mogu doći do škole koja ih zanima. Informacije mogu filtrirati po gradu ili tipu škole, nakon čega im se prikazuju sve koje odgovaraju zadanim parametrima.

Kako i zašto sudjelovati u projektu?

U vrijeme kada škole ne mogu održati dane otvorenih vrata i tako se predstaviti budućim učenicima, Online predstavljanje škola dobiva dodatnu važnost. Cilj ovog projekta je približiti škole mladima koji ih žele upisati, olakšati odabir i ponuditi školama novi kanal komunikacije prema mladima i njihovim roditeljima.

Da je riječ o važnom kanalu komunikacije dokazuje i posjećenost koju je Predstavljanje škole ostvarilo. Od lansiranja projekta stranica je posjećena čak 700.000 puta!

Škole koje se žele priključiti ovom projektu ili obnoviti svoj profil trebaju poslati ispunjen obrazac na skole@srednja.hr. Obrazac je dostupan ovdje. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video te kontakti.

Kako koristiti Kalkulator bodova?

S Online predstavljanjem škola povezan je i alat Kalkulator bodova koji je također nastao u suradnji portala srednja.hr i Hrvatske zajednice županija. Kalkulator bodova za srednju školu alat je pomoću kojeg je moguće jednostavno preračunati prosjek ocjena iz osnovne škole u bodove za upis u srednju školu.

Učenici koji upisuju gimnazije i četverogodišnje strukovne preračunavaju bodove iz zaključnih ocjena od 5. do 8. razreda te zaključnih ocjena šest predmeta u 7. i 8. razredu. Tri predmeta su obvezna za sve škole: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik. Dva dodatna bitna predmeta se određuju ovisno o programu škole, a posljednji i ukupno šesti predmet bitan za izračun prosjeka određuje sama škola.

Učenici koji upisuju trogodišnje strukovne škole preračunavaju bodove iz zaključnih ocjena od 5. do 8. razreda te zaključnih ocjena tri predmeta u 7. i 8. razredu. Tri predmeta koja se gledaju za upis su Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik.

Prilikom odabira željene srednje škole, sustav u drugom padajućem izborniku automatski nudi i programe koje odabrana škola ima. Više o načinu funkcioniranja Kalkulatora bodova se nalazi ovdje.