Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Stefano Bonaccini: Snažne lokalne i regionalne samouprave ključne su za borbu protiv COVID-19

Stefano Bonaccini: Snažne lokalne i regionalne samouprave ključne su za borbu protiv COVID-19

Mišljenje predsjednika talijanske regije Emilia-Romagna i Vijeća europskih općina i regija (CEMR) Stefana Bonaccinija prvi put objavljeno je 20. travnja na portalu EUobserver, a nakon toga i na službenoj stranici CEMR-a. Prenosimo dio slobodnog prijevoda, a cijeli tekst dostupan je na poveznicama, na engleskom jeziku.

„Pandemija COVID-19 situacija je bez presedana za gotovo sve europske građane, područja i Uniju. Do sada je skoro milijun Europljana zaraženo, a preko 75.000 umrlo je od ove bolesti. Ove tmurne brojke mogu se samo povećati u narednim tjednima i mjesecima. Virus na ovaj ili onaj način utječe na sve nas.

Kao predsjednik talijanske regije Emilia-Romagna i Vijeća europskih općina i regija svjedočio sam iz prve ruke nastojanjima i žrtvama naših liječnika, medicinskih sestara, policajaca, sakupljača otpada, državnih službenika, volontera i bezbroj drugih u borbi da zaštite građane od virusa i nastave služiti zajednici.

Kao što je to često slučaj tijekom kriza, općine i regije su na prvoj liniji obrane od pandemije. I dalje pružaju neophodne usluge i rade sve što mogu kako bi ograničile rizik od daljnje zaraze. Istovremeno, lokalne samouprave suočavaju se s velikim manjkom prihoda zbog pada poslovnih aktivnosti i općeg usporavanja ekonomije, kao i zatvaranja kazališta, muzeja i sportskih objekata. U Italiji se gradovi suočavaju s manjkom prihoda koji se procjenjuje na oko tri milijarde eura.

Sve zemlje EU i razine vlasti sada moraju zajedno raditi na borbi protiv ovog virusa, koji ne poštuje ni granice ni nacionalnosti, i obnavljanju blagostanja našeg kontinenta.“

Izvor

Euobserver: https://euobserver.com/opinion/148104 

CEMR: https://www.ccre.org/en/actualites/view/4011