Imgl0334

Tjelesna aktivnost doprinosi boljem, sretnijem i ispunjenijem načinu života

10.05.2024 06:53

Po prvi puta, Hrvatska zajednica županija sudjelovala je na humanitarnoj utrci Wings for Life World Run održanoj prve svibanjske nedjelje u Zadru. Nakon što je tim sastavljen od više od 70 županijskih djelatnika iz svih županija otrčao ukupno 550,9 km, razgovarali smo s najbolje plasiranima u timu.

Uputili smo se u Virovitičko-podravsku županiju gdje nas je čekala Ida Foret koja je na utrci otrčala impresivnih 15,7 km i tako zasluženo zauzela prvo mjesto u ženskoj konkurenciji u timu.

Trčiš već dulje vrijeme. Kako je došlo do toga da ti trčanje postane nezaobilazni dio života?

"U današnjem ubrzanom tempu života vrlo lako zaboravljamo na ono najbitnije – zdravlje, mir, radost, ljubav, nova iskustva i poznanstva, a sve to pa i mnogo više pronašla sam upravo u trčanju. Iako nije lako donijeti odluku i uistinu krenuti s trčanjem, benefiti koje trčanje donosi vrlo brzo stvore motivaciju u nama, a s vremenom i redovitim treniranjem, trčanje postaje navika bez koje više ne možemo i ne želimo. Svi trkači bi se složili da je trčanje puno više od samog trčanja. Ono izvlači onu najdublju snagu iz nas, stvara disciplinu koja nam pomaže u svim ostalim poljima života, donosi mir i „bistri glavu“. Ukratko, jača i tijelo i duh, a to povezuje ljude i stvara brojne uspomene."

Što te motiviralo da se prijaviš upravo na Wings for Life World Run utrku?

"Utrke poput netom održane Wings for Life World Run u Zadru na kojoj sam sudjelovala kao članica tima „Volim svoju županiju“ pružaju posebnu motivaciju za daljnje treniranje i napredovanje. Kada je Hrvatska zajednica županija pokrenula ovu hvalevrijednu inicijativu nimalo nisam dvojila hoću li sudjelovati. Sam moto utrke trčimo za one koji ne mogu dovoljan je motiv da sudjelujemo i damo svoj mali doprinos ostvarenju glasnog cilja cijele ove priče a to je pronalazak lijeka za ozljede leđne moždine."

Kako izgledaju pripreme za utrke? Možda neki dobar savjet za sve buduće trkače?

"Trčanje nije zahtjevno niti teško kako se možda na prvu čini. Nema mnogo pravila i ne traži neke posebne uvjete. Traži od nas samo dovoljno volje da se obuju tenisice i da se krene. Treniranje se može započeti kombinacijom hodanja i trčanja, a s vremenom težiti tome da duži budu periodi trčanja a kraći hodanja. Dovoljno je i nekoliko puta tjedno odraditi trening, ali najbitnije je ne odustati. I sama sam počela tako, no vrlo brzo trčanje je postalo moja strast, a uz sve psihofizičke dobrobiti koje trčanje donosi posebnu satisfakciju pružaju upravo ovakvi događaji kao što je ova humanitarna utrka gdje smo svi trčali kao jedno, gdje se ruše sve barijere i nestaju svi problemi i svakodnevni izazovi s kojima živimo."

 Nekoliko riječi za kraj…

"Čast mi je bila biti dio trkačkog tima Hrvatske zajednice županija i tako dati svoj mali, ali od srca, doprinos ovom svjetskom humanitarnom događaju. Također čestitam svim kolegama članovima tima Volim svoju županiju na njihovim jako dobrim rezultatima a prvenstveno na volji i želji da i na ovaj način pokažemo da smo uvijek otvoreni za suradnju i pomoć jedni drugima i vjerujem da smo uspjeli pružiti dobar primjer našim građanima i potaknuti sve na više kretanja i zdraviji život."

 Nakon posjeta Virovitičko-podravskoj županiji selimo u Međimursku županiju čuti što nam o ovoj utrci, ali trčanju općenito ima za reći Branko Matuza, prvoplasirani iz tima u muškoj kategoriji koji je otrčao 23,9 km u Zadru.

Otkad traje ljubav prema trčanju?

"Ukratko, trčim od 2019. godine, a 2020. sam se okušao u triatlonu i apsolutno zavolio taj sport. Danas sam član Triatlon kluba Sjever i Biciklističkog kluba Prelog. Ne prođe dan da ne odradim neku od disciplina. Uvijek si postavljam neke nove ciljeve - tako sam prošle godine završio olimpijski triatlon, a ove godine je želja prvi maraton. Ironman je neki strateški plan", odgovara nam Branko kroz smijeh.

Zašto baš Wings for Life World Run?

"Wings for life utrka je bila idealna prilika za dobar dužinski trening, a humanitarni karakter je samo bio još jedan dodatni poticaj."

Za kraj, neki savjet?

"Nikad u životu nisam bio u boljoj fizičkoj spremi, te preporučam svima da se malo više aktiviraju sigurno će se osjećati puno bolje i sretnije."

 Ovom prilikom zahvaljujemo Idi i Branku, ali i svim članicama i članovima tima na čelu s kapetanom. Čestitke svima na postignutim rezultatima. Vidimo se u Zadru 4. svibnja 2025. godine!