Rural Naslovna 1 2048x1536

U Koprivnici održan početni sastanak projekta RuralMED Mobility i konferencija Razvoj elektromobilnosti u ruralnim područjima

14.03.2024 14:41

RuralMED Mobility je okupio partnere iz osam europskih zemalja (Španjolske, Portugala, Italije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Slovenije i Hrvatske).

Početkom tjedna, 12. i 13. ožujka 2024. u Koprivnici, Regionalna energetska agencija Sjever bila je domaćin početnog sastanka projekta RuralMED Mobility koji je okupio partnere iz 8 europskih zemalja (Španjolske, Portugala, Italije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Slovenije i Hrvatske).

Vodeći partner projekta RuralMED Mobility, Regionalna energetska agencija Extremadura (AGENEX) u uvodnom izlaganju prvog dana sastanka, podsjetio je na obveze i odgovornosti partnera preuzetih prema Ugovoru o subvenciji i Ugovora partnera te pojasnio proces donošenja odluka na razini konzorcija.

U okviru radnog dijela sastanka, Mihaela Babić, starija voditeljica projekata Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) predstavila je ciljeve i najvažnije naredne aktivnosti tematskog područja Green Living Areas iz programa Interreg Euro-Med.

Nakon radnog dijela sastanka, organiziran je obilazak pilot lokacije na kojoj će u okviru projekta, ispred Doma zdravlja u općini Kalnik biti postavljena punionica za električna vozila.

Zvonimir Perko, voditelj projekata u REA Sjever, partnerima i predstavnicima općine Kalnik predstavio je tehničke detalje i proces nabave buduće punionice.

Uz općinu Kalnik, projektom RuralMED Mobility predviđena je instalacija punionice za električna vozila i u općinama Gornja Rijeka, Ferdinandovac i Gola.

Drugog dana početnog sastanka, u organizaciji REA Sjever i Koprivničko-križevačke županije u Pučkom otvorenom učilištu u Koprivnici održana je međunarodna konferencija Razvoj elektromobilnosti u ruralnim područjima na kojoj su uz partnere projekta sudjelovali i predstavnici visoko obrazovnih institucija, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te predstavnici proizvođača rješenja iz industrije elektromobilnosti.

Sudionicima konferencije među ostalim predstavljene su mjere Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za poticanje elektromobilnosti, infrastruktura punionica te aktualni podaci o broju električnih i hibridnih vozila registriranih u Koprivničko-križevačkoj županiji, izazovi u upravljanju infrastrukturom punionica te mogućnosti iskorištavanja infrastrukture javne rasvjete za izgradnju punionica za električna vozila.