Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Ususret izborima za EU parlament: Europa iz selinjarske perspektive

Ususret izborima za EU parlament: Europa iz selinjarske perspektive

Izbori za Europski parlament održat će se u nedjelju 26. svibnja, a građani će tada imati priliku odabrati zastupnike koji će zastupati njihove interese u Europi. U nadolazećim godinama formirat će se europske politike vezane uz radna mjesta, poslovanja, sigurnost, migracije i klimatske promjene. U sklopu projekta Cross over, Hrvatska zajednica županija provela je kreativni natječaj za mlade „EU2ME“ kojemu je cilj bio prikazati kako mladi vide svoju budućnost u Europskoj uniji. Pobjednik literarnog natječaja je Petar Zuanović iz Selina, čiji tekst donosimo u nastavku.

Dvacet i tri posto uno biše zadnji put izlaznost za eu parlament ako me sićanje ne laže? To sve zahvaljujući lošoj natalitetnoj politici. Mi nedljon vaik imamo krštenja i unda ljudi nemaju vrimena za te izbore. To su pripreme od ranoga jutra. Niki iđu po kolače, niki po torte, niki po janjce, niki privoze nepokretne babe sa Velebita na krštenje i tako. Daj natalitetna politika bolja, bijab odaziv još lošiji, virujtem. Jer unda bi bilo još više krštenja. Tako da neb došlo ni ovi dvacet i kusur posto. I još ako budu kakvi svatovi suboron, mladež se malko opušte, stari ne mogu doć seb tri dana i etot na. Na izbore vraže ikog. Ove sljedeće izbore triba metnit, recmo, četvrtkon. Unda su svi u pokretu. Normalan radni dan, lipo iđeš kuć sa posla, staneš minut unde u mjesni odbor, zaokružiš une za koje misliš da su najbolji i toj to. Dičca iđu lipo iz škole, ovi četvrti srednje, stanu i uni, zaokruže. A za studente b’ tribalo uvest glasovanje priko ovi društveni mriža oli internete, ne putin se ja baš u tu elektronku.

Pa ne more moj rođo dolazti i Zagreba glasovat, pomoz me Bože, a ima čovik ispit, recmo u ponedljak. Pa koji je to način? Ovoj vako u radnom tjednu najprikladnije i to priko interneta. I ja b’ u svako selo, il mankon u svaku općinu uveja kakav savjetodavni ured za europske fondove. Bog te pomoga uni dile novce, a mi ne znamo kako uzet. Toj ka kad iđeš u šparoge, a ne znaš ubrat. Unda ne tribaš ni ić reka uni. A najveći je problem što smo mi nanjušli uni ruralni turizam. Koj kod ima kakvu pojetu, zabušja klimu i metnija cimer fraj tablu. I što sej unda deslo? Priviše apartmana čoviče božji. I sad jopet nam ekonomija pati el. Zato što su svi odustali od poljoprivrede. A edna dobra stvar je što mi svi budućnost vidimo u svom selu. Nema vakog nigdi. Mislin, to svako misli za svoje selo, al našej najlipše, što est est.

A na prošle izbore nije ima ko dovest moju babu na europske izbore i što ću, pošaljen ja prijatelja iz pogrebnog da je un odveze i unda doveze k namin na krštenje. Staju pogrebna kola prid kuću, izlazi baba sa suvozačevog mista, a veli stric:”Oklen ti mate, s probne vožnje?”. Es vidja mudrijaša, umisto daj un nju odveza. Ćaćam je na brodu, obični mornar, veli daj Europska Unija jača od Amerke tri put, da su u Nju Jorku sve dizalce zarđale, a veli u našin lukam sjaje se ka novi Passat od tetka Miljenka. Mi od kad smo ušli u Europsku Uniju, mi više ne pitamo turiste iz Njemačke kakoj gor kod nji, nego kakoj gor u našem svitu, a niko nije bija dalje Karlobaga, osin ovi malo starijeg godišta što su išli u izbjeglište ovog rata. Nam je sad najveći izazov oćel ove izbjeglice k namin priko Velebta. Ako uni krenu dol, di ćemo mi nji sve sjatti?

Mi Podgorci, posebno Selnjari, poznati smo ka najbolji domaćini. Veli stric didu:”Ćaća, stiže priko Velebta 40 000 izbjeglica!”, a veli did:”Mili Bože ko ćei sve naranti, moran unda zamećat trinest prasad, triba ji sve pršuton dočekat!”. Veli njemu stric da uni ne idu pršut, a did će na to:”A ništa unda, neg zelja obarti, janjetnaj skupa za tliko naroda!”. Znači kad uni krenu namin, mi navišamo zelje i pripašćemo ga sa kumpirin i zera teletne, a što ćemo kad uni ne idu prasetnu. Prije smo se mi hvalli ko ima bolje konje, čiji je plug veći, a ova današnja mladež samo ko ima novije auto i čiji je mobitel bolji za litretat okolo. Al mi smo se ove godne dogovorli.

Kad budu izbori, tu nedlju pop neće krstit i subotu prije neće niko imat svatove, osobno očekujen izlaznost priko osandeset posto. Plus toga, svi će bit trizni pa neće niko šarat po unin izbornin listam. Hvala Europskoj Uniji što nam je omogućla da moremo potezat te poticaje od njizi, sad još kad nam ovi par dičce završi vakultete, pa budu znali pisat projekte, procvita će Selne!

Autor: Petar Zuanović

Autor fotografije: Nino Salkić, fotografija s natječaja "Volim svoju županiju"