Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Važne investicije za razvoj sjevera Hrvatske
  • Važne investicije za razvoj sjevera Hrvatske
  • Važne investicije za razvoj sjevera Hrvatske
  • Važne investicije za razvoj sjevera Hrvatske
  • Važne investicije za razvoj sjevera Hrvatske
  • Važne investicije za razvoj sjevera Hrvatske

Važne investicije za razvoj sjevera Hrvatske

Znatno povećanim kapacitetima i novom tehnologijom, građanima sjeverne Hrvatske biti će omogućena još bolja, cjelovitija i modernija usluga, a bitno je spomenuti da Županijska bolnica Čakovec u proteklom razdoblju bilježi porast broja liječnika i formiranja novih timova. Dogradnja i rekonstrukcija Županijske bolnice Čakovec - Paviljona III. („stara interna“) privedena je kraju. Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom te Odjel psihijatrije i Psihijatrijske dnevne bolnice Županijske bolnice Čakovec preselile su se u novi rekonstruirani i dograđeni prostor - Paviljon 3. Ukupna vrijednost projekta je 64.755.377,70 kuna, od čega je 50.000.000,00 kuna financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85%) i proračuna RH (15%), a preostali dio od 14.755.377,70 kn financira Međimurska županija.

Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici. Radovi su vrijedni 272 milijuna kuna. U novoj zgradi bit će smješteni objedinjeni hitni prijem, bolnički prijem, dnevna kirurgija, dnevna bolnica i sve operativne grane s centralnim operativnim blokom i centralnom jedinicom za intenzivno liječenje kao i ostali sadržaji kojima će se omogućiti kvalitetnija zdravstvena usluga za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici.

Jedna od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Podravini i Prigorja je rekonstrukcija i izgradnja drugog kolosijeka pruge na relaciji Križevci – Koprivnica. Radi se o važnoj međunarodnoj trasi koja bi realizacijom mogla biti značajan generator u razvoju gospodarstva, ali će i povezati Podravinu s glavnim gradom Hrvatske, Zagrebom. Radi se o najvećem pojedinačnom infrastrukturnom željezničkom projektu u novijoj povijesti Republike Hrvatske, koji sufinancira Europska unija. Po završetku projekta omogućit će se brzina prometovanja  160 km/h, jačanje teretnog tranzitnog prometa u luci Rijeka i povezanost sa srednjom Europom. Skratit će se vrijeme putovanja putničkih i teretnih vlakova, stvoriti uvjeti za podizanje konkurentnosti riječke luke i jačanje hrvatskog gospodarstva.

Krapinsko-zagorska županija je kroz svoje strateško opredjeljenje odlučila uspostaviti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, što podrazumijeva rekonstrukciju i dogradnju Srednje škole Zabok (infrastrukturni dio), ali isto tako i razvoj i unapređenje obrazovnih programa, jačanje kompetencija nastavnika i mentora te razvoj inovativnih pristupa (soft dio). Budući Centar kompetentnosti vrijedan je više od 100 milijuna kuna: sam infrastrukturni projekt vrijedan je 35.447.995,24 kn (sa PDV-om), od čega je udio Županije 5.447.995,24 kn, dok su „soft“ aktivnosti unutar projekta vrijedne 66.693.287,89 kn (sa PDV-om), koje obuhvaćaju uspostavu Centra, razvoj programa, stvaranje odgovarajućeg kadra za funkcioniranje Centra te promociju strukovnih zanimanja i rada Centra. Projekt će provoditi Srednja škola Zabok, dok je investitor Krapinsko-zagorska županija kao njezin Osnivač.

Prema podacima iz Otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija, Varaždinska županija je i u 2020. godini najuspješnija županija po povlačenju bespovratnih EU sredstava. Zahvaljujući EU projektima, novu vizuru dobit će Varaždinske Toplice: traje energetska obnova svih smještajnih kapaciteta Specijalne bolnice za rehabilitaciju, pri čemu je pri kraju obnova objekta Minerva, najvećeg projekta energetske obnove u Hrvatskoj.

U Općoj bolnici Varaždin energetski će biti obnovljeno svih deset objekata, a u krugu Bolnice počinje izgradnja novog objekta s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom, dnevnim bolnicama i jednodnevnom kirurgijom. To je samo dio EU projekata koji će biti završeni ili realizirani u ovoj godini, pri čemu je gotova ili pri kraju i energetska obnova čak 11 škola.