Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Vijeće Europske unije donijelo izmijenjeni proračun EU za 2020.

Vijeće Europske unije donijelo izmijenjeni proračun EU za 2020.

Vijeće je oslobodilo 3,1 milijardu eura kao odgovor na krizu uzrokovanu bolešću COVID-19. Ovim je potezom Europska unija stavila na raspolaganje gotovo sva preostala sredstva iz ovogodišnjeg proračuna za borbu protiv pandemije.

Novac se također stavlja na raspolaganje kako bi se Grčkoj pomoglo u suočavanju s povećanim teretom migracija i kako bi se poduprla obnova nakon potresa u Albaniji.

"Revidiranim proračunom EU-a za 2020. oslobađaju se ključna sredstva za prevladavanje dosad nezabilježenih izazova s kojima se EU i njegove države članice suočavaju. Naš je glavni prioritet pomoći nacionalnim zdravstvenim sustavima u borbi protiv izbijanja bolesti COVID-19. Taj novac upotrijebit će se za financiranje medicinskih potrepština, za izgradnju poljskih bolnica i za prijevoz pacijenata radi liječenja u drugim državama članicama."
Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija

Preuzete obveze ukupno su povećane za 3,57 milijardi eura i iznose 172,2 milijarde eura. Plaćanja su povećana za 1,6 milijardi eura te su dosegla ukupan iznos od 155,2 milijarde eura.

Očekuje se da će Europski parlament na plenarnoj sjednici 16. i 17. travnja 2020. usuglasiti svoje stajalište o dvama nacrtima prijedloga izmjene proračuna. Kada se postigne dogovor, proračun će biti usvojen.

EU budget 2020

 

Izvor: službena web stranica Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, eu2020.hr 

https://eu2020.hr/Home/OneNews?id=244