Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istarskom županu Valteru Flegi predstavio neke od najznačajnijih županijskih projekata

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istarskom županu Valteru Flegi predstavio neke od najznačajnijih županijskih projekata

Župan Istarske županije Valter Flego, uz gradonačelnika Grada Pule, Borisa Miletića, posjetio je Virovitičko-podravsku županiju. U sklopu posjeta održao je sastanak sa županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima, odnosno zamjenicima župana Marijom Klementom i Darkom Žužakom, ravnateljicom VIDRA-e Eminom Kovač i županijskim pročelničkom za gospodarstvo i EU fondove Bojanom Mijokom.

U sklopu posjete, izaslanstva Virovitičko-podravske i Istarske županije obišli su neke od najznačajnijih projekata Virovitičko-podravske županije, odnosno, Panonski drvni centar kompetencija, Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije, Hotel Kuriju Janković u Kapela Dvoru, te Dvorac Pejačević u Virovitici, gdje je nazočne, o samom projektu upoznao gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

Riječ je uzvratnom posjetu, poručio je župan Flego, dodavši da je virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa suradnicima u prosincu prošle godine posjetio Istarsku županiju i obišao važne projekte koje ta županija provodi. Virovitičko-podravska i Istarska županija imaju puno toga zajedničkog, naglasio je tijekom današnjeg posjeta te zahvalio domaćinima.

"Zahvaljujem našim domaćinima, koji su s nama razgovarali o mnogim projektima. Zajednička nam je činjenica da smo uspješni na europskim projektima. Aktivni smo i na zaštiti kulturne baštine, obnavljamo spomenike kulture kako bismo spojili turizam i poljoprivredu i kako bismo našim poljoprivrednicima omogućili da svoj proizvod što lakše prodaju, prije svega turistima", naglasio je Valter Flego, dodavši kako je ovaj posjet temelj za još bolju suradnju dvaju županija u budućnosti.

"Mogu pohvaliti župana i tim i sve projekte koje smo ovdje vidjeli, ne samo u smislu izgradnje nego i održivosti i funkcioniranja, neovisno govorimo li o kulturnoj baštini, Poduzetničkom inkubatoru ili Centru kompetencija, koji i mi sami radimo. Sve je to odraz nastojanja da javnim novcem, europskim novcem poboljšamo život naših sugrađana, gospodarstva i poljoprivrede", poručio je Flego.

Zadovoljan je i župan Igor Andrović.

"Zahvaljujem županu Valteru Flegi i gradonačelniku Pule Borisu Miletiću na uzvratom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji. Iako smo dvije geografski različite županije, jedna na moru, druga na kopnu, imamo puno zajedničkih projekata. Prilikom posjeta Istarskoj županiji, razgledali smo njihove sirane, po čemu su poznati, a ti su nam projekti jako važni, budući da i mi uskoro planiramo početak izgradnje naše prve sirane. Obišli smo i neke druge projekte koje bismo mogli prenijeti na našu županiju. U uzvratnom posjetu danas pokazali smo im neke projekte koje smo mi izgradili i napravili kroz fondove Europske unije", naglasio je župan Igor Andrović.

Dvije županije nastavit će surađivati.

"Na sustavima navodnjavanja, također, možemo razmijeniti iskustva. Cilj nam je i napravili smo prvi korak da spojimo ‘plavu’ i ‘zelenu’ Hrvatsku, kako bismo pomogli našim poljoprivrednicima i obiteljskim gospodarstvima, a kako bi svoje proizvode mogli bolje plasirati u Istarskoj županiji", rekao je Igor Andrović.

(www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)