Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Virtualna proslava Dana Europe

Virtualna proslava Dana Europe

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije". Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Njegov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije. (europa.eu)

Zajedništvo država članica Europske unije posebno je važno u ovom razdoblju kada se cijeli svijet bori protiv krize uzrokovane koronavirusom. Koordinirano djelovanje, prvenstveno u kontekstu zaštite zdravlja, ali i ublažavanja negativnih učinaka na gospodarstvo, glavni je cilj država članica Europske unije. Vjerujemo da će Europa zajedničkim naporima prebroditi ovu krizu, te pokazati snagu jedinstva i solidarnosti.

Hrvatska zajednica županija u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira virtualnu izložbu hrvatskih kulturnih spomenika i krajolika povodom Dana Europe 9. svibnja 2020. godine s početkom u 12:45 sati. Cjelokupan program virtualnog Dana Europe 2020. Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu može se pronaći na službenoj web stranici i društvenim mrežama.

https://www.europarl.europa.eu/croatia/hr/za-medije/press_releases/virtualna-proslava-dana-europe-2020.html

https://solidarnost.hr/