Dodjela Nagrada

Župan Blaženko Boban na dodjeli nagrada najboljim mladim poljoprivrednicima Hrvatske

12.04.2024 09:27

Tridesetosmogodišnji Dario Pocedulić iz varaždinskog prigradskog naselja Gornji Kućan prema izboru žirija najbolji je mladi poljoprivrednik ove godine. Priznanje mu je uručeno na prigodnoj svečanosti u poznatom hotelu Le Meridien Lav u Podstrani u sklopu Šestog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu. Kongres je svečano otvoren 10. travnja, a trajat će do 13. travnja 2024. godine.

Dario Pocedulić i njegova supruga Tamara 2011. godine počeli su se baviti poljoprivredom, kada su na svojem zemljišnom kompleksu zasijali heljdu. Dario je prometni tehničara, a Tamara je inženjerka odjevne tehnologije. Danas Pocedulići uzgajaju heljdu na površini od 50-ak hektara, a na ostatku zemljišta koje obrađuju uzgajaju pšenicu, kukuruz i uljarice. Ukupno obrađuju 115 hektara zemlje.

Proizvode bezglutenske prehrambene proizvode od heljde kao što su heljdino brašno, griz, pahuljice, kiflice, mlince, tjesteninu, krekere i puf zrnca. Od heljde izrađuju i predmete za opću upotrebu - konkretno, sve moguće tipove jastuka: za spavanje, sjedenje, putovanja, igračke, ukrasne... Heljdu plasiraju sami, najvećim dijelom u Kući varaždinske heljde koja se nalazi prekoputa njihove obiteljske kuće.

Dariju Poceduliću je plaketu uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je istaknula da je u razdoblju od 2015. godine broj mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj povećan za čak 66 posto te da je oko 24 tisuće mladih poljoprivrednika, nositelja poljoprivrednih gospodarstava starosti do 41 godine, u ukupnom broju poljoprivrednika u Hrvatskoj čine 14,4 posto.

Nagrađenim mladim poljoprivrednicima čekove je uručio predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke Marko Badurina. Plakete pobjedniku izbora Dariju Poceduliću uručila je izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, drugoplasiranom Andriji Škrlecu plaketu je uručio član uprave Podravke Ivan Ostojić, a trećeplasiranom Dariju Sajko plaketu je uručio župan Splitsko dalmatinski Blaženko Boban.

Hrvatska već devetu godinu zaredom bira svojeg najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i ambasadorice ovog projekta za Hrvatsku Sunčane Glavak i Jutarnjeg lista, koji je kao i prošlih osam godina medijski pokrovitelj ovog važnog natječaja.

Sudjelovati u izboru mogli su mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice u dobi do 40 godina koji su nositelji OPG-a, i to s projektima koji su tijekom 2022. i 2023. godine bili završeni ili su bili u provedbi. Tijekom ožujka u Jutarnjem listu su predstavljeni finalisti ovogodišnjeg natjecanja. Cilj projekta je promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor opstao.

Izvor: jutarnji.hr, fotografije: Tom Dubravec/Cropix