Kzz Next Level 12 Copy

Župan Kolar jedan od panelista na konferenciji Next Level Hrvatska - regionalni razvoj

03.06.2024 15:00

Župan Željko Kolar sudjelovao je na konferenciji „Next Level Hrvatska – regionalni razvoj“, koja je u organizaciji Blomberg Adrije održana 3. lipnja 2024. godine u Zagrebu.

Župan Kolar bio je jedan od sudionika panel rasprave posvećene jedinicama lokalne i regionalne samouprave  „Najbolje iz hrvatske regije: Povezivanje je ključ – kako naći prava vrata?“, na kojem su istaknuta posebna iskustva županija, gradova i općina u razvoju gospodarstva i poticanju investicija. „Krapinsko-zagorska županija ima niz komparativnih prednosti, koje je prepoznao i američki Financial Times kad nas je svrstao među 10 najperspektivnijih malih regija za privlačenje investicija u Europi. Naše je gospodarstvo izvozno orijentirano, imamo vrlo razvijenu infrastrukturu u poslovnim zonama, strahovito puno smo ulagali i ogromnu pažnju posvećujemo obrazovnom sustavu. Moram istaknuti i našu novu interaktivnu platformu „Invest in Zagorje“, svojevrsno ulazno mjesto za domaće i strane investitore koja im zorno pokazuje zašto bi svoju investiciju usmjerili baš prema našoj županiji“, istaknuo je u panelu župan Kolar te naglasio da niti Krapinsko-zagorska županija niti Republika Hrvatske ne trebaju primati svaku moguću investiciju, nego se usmjeriti prema onima koje omogućavaju veće plaće i veće dodatne vrijednosti.

Na panelu su sudjelovali i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, gradonačelnik Bjelovara i saborski zastupnik Dario Hrebak te gradonačelnik Svete Nedjelje i saborski zastupnik Dario Zurovec.

Konferencija je počela Intervjuom 2 na 1 u kojem su sudjelovali ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić. Potom su analitičar Bloomberg Adrije Ivan Odrčić i glavni ekonomist HGK-a Goran Šaravanja istaknuli fokuse fokuse ulaganja u hrvatskim regijama, a održan je i panel „Strategije i regije: Poslovni modeli – Superjunaci razvoja” na kojem su sudjelovali predstavnici realnog i financijskog sektora.

Komunikacijski stručnjak i redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Božo Skoko s moderatorom Ivanom Vrdoljakom razgovarao je o brendiranju Hrvatske i njenih regija, dok je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović predstavila inovativna i održiva rješenja u turizmu.

Konferencija je okupila vodeće ljude regionalnoga razvoja, akademsku zajednicu i predstavnike lokalne i državne politike, koji su razmijenili iskustva i dali novu perspektivu razvoja hrvatskih regija.