Novosti / Hrvatska zajednica županija

Župan Dobroslavić s Charles Michelom : “Turizam treba žurno prevladavanje u zastoju cijepljenja i dogovor o protokolima za putovanja.”

Župani Nikola Dobroslavić, Goran Pauk i Danijel Marušić sudjeluju u radu plenarne sjednice Europskog odbora regija.

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u raspravi o pandemiji, oporavku i europskoj demokraciji s predsjednikom Europskog vijeća Charles Michelom. U svom obraćanju Dobroslavić govorio je o pogubnom utjecaju pandemije koronavirusa na gospodarstvo, posebno na turizam kao iznimno važnu gospodarsku granu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali i u cijeloj Europskoj uniji. Govorio je o turizmu kao izvoru radnih mjesta ali i važnom odušku stresnom načinu života te važnosti slobode putovanja koja je sada znatno ograničena. Naglasio je potrebu turističkih regija za ubrzanim i sveobuhvatnim ciljepljenjem kroz prevladavanje zastoja u dobavi cjepiva i njegovom pravednom raspodjelom, te konkretnom dogovoru o protokolima za putovanja koji uključuje preboljele, te korištenje potvrda o izvršenom cijepljenju, odnosno negativnom testu.

Na ovom trodnevnom plenarnom zasjedanju članovi Europskog odbora regija raspravljat će još o Europskom zelenom planu, trgovini i oporavku regija i gradova, primjerenim minimalnim plaćama na razini EU-a, te o integraciji migranata I borbi protiv radikalizacije. U raspravama sudjeluju povjerenici Europske komisije, članovi portugalske vlade koja trenutno predsjeda Vijećem EU-a,  i članovi Europskog parlamenta.