Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao u radu Glavne skupštine mreže udruga lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS)

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao u radu Glavne skupštine mreže udruga lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS)

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić govorio je ispred Europskog odbora regija u funkciji izvjestitelja za mišljenja o lokalnoj demokraciji te proširenju EU-a, o kojem će se raspravljati i glasovati na plenarnoj sjednici Odbora regija početkom svibnja.

Župan Dobroslavić naglasio je obostrani interes i važnost poticanja proširenja na zemlje zapadnog Balkana od strane EU-a, naglasivši pritom da te zemlje trebaju ispuniti sve tražene uvjete u procesu pristupanja na jednak način kao što je svojedobno to napravila i Republika Hrvatska. Izrazio je uvjerenje u realizaciju Ekonomskog i nvesticijskog plana oporavka za zapadni Balkan kao ključnog instrumena Europske unije u podršci ekonomskom oporavku i razvoju tih zemalja te naglasio važnost uključivanja jedinica lokalne i regionalne samouprave u programiranje i praćenje provedbe mjera odnosno financiranjih projekata.

Ovoj video konfereciji u uvodnom dijelu Skupštine uz župana Dobroslavića, prisustvovala je predsjednica Republike Moldavije Maia Sandu, veleposlanici, dužnosnici i stručnjaci iz EU i partnerskih zemalja. Mreža udruga lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS) okuplja 14 udruga koje predstavljaju otprilike 9000 lokalnih vlasti. Članovi NALASA iz Republike Hrvatske su Udruga gradova u RH i zajednica općina u RH. Mreža NALAS uspostavljena je pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu sa sjedištem uz Strasbourgu dok se tajnišvo udruge nalazi u Skoplju