Posjet Ministra Baia Kazup 12

Županica Furdek Hajdin: Svaku neiskorištenu nekretninu u vlasništvu RH vidimo kao potencijalnu investiciju!

07.02.2024 08:10

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u Karlovačku je županiju donio kutiju sa 54 predmeta.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u Karlovačku je županiju donio kutiju sa 54 predmeta.

Riječ je o predmetima koji se odnose na zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, a za koje su zahtjeve za njihovim raspolaganjem poslale fizičke i pravne osobe. Sukladno novom Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, ti se predmeti  prebacuju županijama i gradovima na daljnje rješavanje.

Za taj posao, rekla je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, mi smo u Karlovačkoj županije - spremni.

Očekujemo da ćemo ukupno u rad dobiti oko 5 stotina predmeta. Zadovoljni smo time i to vidimo kao decentralizaciju. Mi ovdje na terenu češće smo u komunikaciji s građanima, i znamo da postoji dosta nekretnina koje se nažalost ne koriste, a svaku takvu nekretninu vidimo kao potencijalnu investiciju“, naglasila je županica.

S time se slaže i ministar Bačić, koji dodaje kako je cilj novog Zakona, među ostalim, ubrzavanje raspolaganja državnom imovinom kako bi se realizirali projekti i ubrzao gospodarski razvoj.

Napravili smo i financijsku decentralizaciju, jer će dio sredstava od državne imovine biti prepušteno županijama, gradovima i općinama na čijem području se te nekretnine nalaze. Zahvaljujem županici na suradnji i uvjeren sam da, ako županija zna upravljati vlastitom imovinom, znat će upravljati i državnom“, poručio je ministar Bačić.

Potpredsjednik Vlade i ministar Bačić i županica Martina Furdek Hajdin potpisali su Odluku o predaji na postupanje zahtjeva za upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske Karlovačkoj županiji.

Na radnom sastanku ministar je, među ostalim, predstavio i projekt stanogradnje u Vojniću, gdje uskoro počinje izgradnja 11 kuća u vlasništvu RH za potrebe stambenog zbrinjavanja.

Također, županica Martina Furdek Hajdin otvorila je temu darovanja zemljišta u vlasništvu RH i plaćanja naknade Hrvatskim šumama. Zakonskim izmjenama, koje su u saborskoj proceduri, ta se naknada više ne bi plaćala, što je, zaključila je županica, od iznimne važnosti primjerice za Ogulin i proširenje tamošnje poslovne zone.