Slider Image

Zadarska županija

Hrvatska domaćin konferencije Jadransko-jonske euroregije

21.02.2024 16:03
Hrvatska domaćin konferencije Jadransko-jonske euroregije

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije domaćin je konferencije posvećenoj Strategiji Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Cilj konferencije je učinkovitija provedba projekata Jadransko-jonske euroregije i uvid u nove perspektive za budućnost EUSAIR-a.

Strategija je osmišljena s ciljem rješavanja prekograničnih izazova i suradnje zemalja regije na pitanjima od zajedničkog interesa. U toj političkoj platformi su, uz Hrvatsku, još tri članice Europske unije Grčka, Italija i Slovenija te šest zemalja koje nisu članice - Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i San Marino. Naglasak Strategije je, među ostalim, na unaprijeđenju sustava zaštite kako od poplava tako i od požara, održivom razvoju te zaštiti Jadrana.

Konferenciju, koja je okupila dionike iz Jadransko-jonske regije otvorio je resorni ministar Šime Erlić koji je istaknuo kako ova suradnja rezultirala nizom konkretnih projekata, navevši kao jedan od uspješnih primjera suradnju Hrvatske i Slovenije po pitanju rješavanja sustava poplava kroz strateški projekt FRISCO.  Ministar Erlić je najavio kako je za Strategiju osigurano novih 12 milijuna eura europskog novca.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Zadarske županije i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Događajem se službeno obilježio početak provedbe tri EUSAIR projekta - EUSAIR Facility Point, StEP i SP4EUSAIR, organizirana u okviru provedbe EUSAIR strategije. Projekte sufinancira Europska unija kroz Interreg IPA ADRION program 2021.-2027.

Strategija Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) pokrenuta je 2014. godine, a od lipnja prošle godine njome predsjeda Hrvatska. Tijekom svog predsjedanja kao političke prioritete Hrvatska namjerava istaknuti transformaciju strategije u novim makroregionalnim okolnostima, poticati snažniji doprinos strategije i inicijative procesu proširenja EU-a, dovršetak procesa revizije Strategije, kao i snažnije institucionalno povezivanje u okviru četiri postojeće makroregionalne strategije EU-a.

Završni događaj hrvatskog predsjedanja biti će 9. Godišnji forum EUSAIR-a koji će se održati u svibnju.

Vidi izvornu objavu