Zadarska županija
Na Danu vina i gastronomije Zadarske županije o stvaranju održive eno-gastronomske destinacije
12.12.2023 21:12Kako stvarati održivu eno-gastro destinaciju - raspravljalo se na trećem izdanju Dana vina i gastronomije Zadarske županije, konferenciji koju je organizirala Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji sa Sveučilište u Zadru, Ilirijom d.d. i Udrugom vinara Zadarske županije, uz podršku i inicijativu Zadarske županije.
Konferenciji „Stvaranje održive eno-gastronomske destinacije“ održanoj u okviru 3. Dana vina i gastronomije nazočili su renomirani chefovi, turistički djelatnici, marketinški stručnjaci te predstavnici institucija, koji su podijelili svoja iskustva na temu održive eno-gastro destinacije.
„Povezivanje lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom, stvaranje prepoznatljivosti lokalne enogastronomske ponude kao turističke ponude Zadarske županije – zajednički je cilj koji se može i ostvariti isključivo aktivnim i promišljenim radom. U prvom redu s povećanjem količine domaćih proizvoda i njihovog plasmana u ugostiteljskim objektima, ali i dodatnim marketinškim aktivnostima kako bismo to ponudili kao dodanu vrijednost našeg turističkog proizvoda“, poručio je tom prigodom župan Božidar Longin, a nazočne su pozdravili i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta Slavko Štefičar i direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.
Održivost eno-gastronomske destinacije kao jednog od temelja ravnomjernog napretka i razvoja turizma, te značaj eno-gastronomije u turističkim kretanjima, bile su glavne teme skupa koji je okupio niz eminentnih stručnjaka. Konferenciju su pratili brojni djelatnici u turizmu i ugostiteljstvu, turističke zajednice, vinari, studenti te mladi kuhari koji su održali degustaciju na temu tradicije na inovativan način.
Uz niz vrlo zanimljivih panela i predavanja, sudionike je osobito oduševio poseban dio programa posvećen mladim perspektivnim kuharima pod nazivom INSPIRACIJA – NA MLADIMA SVIJET OSTAJE. U njemu je predstavljeno 8 mladih kuhara - Stela Vincek, Klaudio Mrkić, Elvis Vrkić, Gabrijel Benić, Marin Vitali, Toni Matešić, Bruno Kalmeta, Ivan Prenđa i Luka Kero. Oni su pod vodstvom chefa Josipa Vrsaljka i uz asistenciju učenika ugostiteljskih škola iz Zadra i Paga predstavili svoja kuharska umijeća koja su se mogla i degustirati, a tema je bila tradicija na inovativan način. Za sve su sudionike tako pripremili tradicionalno jelo ili autohtonu namirnicu s područja Zadarske županije po svom izboru na inovativan način (s popisa tradicionalnih jela iz projekta CUHaCHA).
„U trećem izdanju Dana vina i gastronomije Zadarske županije naglasak smo stavili na održivost, koja čini temelj budućeg razvoja i jedini prihvatljivi smjer kojim trebamo ići, a kako bismo sva bogatstva koja posjedujemo ostavili u naslijeđe budućim generacijama. Ističemo posebno i upravo suradnju s budućim generacijama jer u velikom dijelu naših aktivnosti na području enogastronomije u kojoj Zadarska županija ima zaista veliki potencijal, sudjeluju i mladi ljudi“, istaknula je direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija i dodala da je uspješna suradnja s mladim snagama osobito veseli jer ulaganje u znanje i mlade predstavlja zalog za uspješnu budućnost na čemu zajednički i radimo.