Slider Image

Zadarska županija

Svečano obilježen Dan Grada Biograda na Moru

13.01.2024 12:01
Svečano obilježen Dan Grada Biograda na Moru

U Biogradu je svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada i blagdan nebeske zaštitnice sv. Stošije. Brojne uzvanike i goste iz cijele Hrvatske i inozemnih prijateljskih gradova pozdravili su predsjednica Gradskog vijeća Ivana Stamičar, gradonačelnik Ivan Knez i župan Božidar Longin.

„Zadarska županija prošle je godine zabilježila rekordne brojke dolazaka i noćenja, a veliki doprinos tome je dao Biograd koji je jedan od naših turističkih bisera. Kad smo već kod tih brojki, mislim da je nakon prošle godine uistinu svima postalo jasno da trebamo prestati 'trčati' za statistikom i krenuti ozbiljno u smjeru - održivosti turizma. Istina, turizam s jedne strane donosi zaradu, ali s druge strane donosi i ogroman pritisak na javnu infrastrukturu i okoliš. Zato svi zajedno moramo pronaći jedan dobar 'balans' kako bismo mogli dugoročno ostati ozbiljna turistička destinacija. Jedna od pozitivnih stvari svakako je uzlet ruralnog turizma, jer su mnogi naši građani proteklih nekoliko godina izgradili luksuzne vile s bazenima u zaleđu koje su vrlo tražene među gostima veće platne moći“, poručio je tom prigodom župan najavivši da županija i Grad Biograd zajednički rade na nizu novih projekata, od izgradnje nove ribarske i trajektne luke, uspostave logističko-distributivnog centra za voće i povrće unutar zone Jankolovica do proširenja djelatnosti Specijalne bolnice za ortopediju na zdravstveni turizam.

„Jedan od prvih projekata koji planiramo realizirati u Biogradu bit će nadogradnja i rekonstrukcija osnovne škole. Školu ćemo prijaviti za financiranje putem NPOO-a s ciljem prilagodbe zgrade za uvođenje jednosmjenske nastave. Županija je, podsjetit ću, osnivač ovdašnje osnovne i srednje škole te kontinuirao ulažemo u  stvaranje kvalitetnih uvjeta za obrazovanje“, poručio je župan Longin.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su čak 22 godišnja priznanja.

Nagrada Grada Biograda na Moru za životno djelo posthumno je dodijeljena profesoru Slavku Poljaku, za iznimna dostignuća u radu s učenicima u Srednjoj školi te kao zamjeniku gradonačelnika i gradskom vijećniku.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je don Nikoli Tokiću, dugogodišnjem župniku Župe sv. Ivana Krstitelja na Kosi-Torovima.

Godišnja nagrada dodijeljena je Karmelu Mrvici za izuzetan doprinos u promicanju atletike, kraljice športova.

Grbovi Grada dodijeljeni su: znanstveniku Antoniju Mikuliću; dobrovoljnim darivateljima krvi: Smilji Šaponja, Damiru Vujkoviću, Slavici Urem i Tonu Poljaku; djelatniku Bošane na radovima u Gradskom groblju Ivanu Ivi Šariću; za hortikulturni rad Nadi Galešić; studentima: Sari Brković i Dinu Žujiću; učenicima: Andriji Mariću, Arijanu Molnaru, Maši Mijatović, Giti Birkić, Viti Čepo, Leni Labar, Anti Zubčiću, Renatu Katuši, Đini Ćoko, Tonini Jakovljev.

U ime nagrađenih zahvalio se don Nikola Tokić.

Vidi izvornu objavu