Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Analiza CEMR-a o novom sastavu odbora Europskog parlamenta

Analiza CEMR-a o novom sastavu odbora Europskog parlamenta

Europski parlament izabrao je nova vodstva svojih odbora, od kojih će svaki biti usredotočen na različita područja, od ustavnih pitanja (AFCO) do regionalnog razvoja (REGI). Prema pravilima Europskog parlamenta, na čelu svakog odbora je predsjednik/ica s četiri zamjenika/ice (u ukupno 22 odbora to je 110 osoba, odnosno oko 15% Europskog parlamenta). Analiza CEMR-a daje odgovore na tri pitanja: Koliko zastupnika u vodstvu parlamentarnih odbora ima iskustvo u lokalnoj i regionalnoj samoupravi i iz kojih zemalja dolaze te što je s rodnom ravnotežom?

Gotovo polovica predsjednika Odbora ima iskustvo u lokalnoj ili regionalnoj samoupravi (9 od 22). Jedan od njih, predsjednik Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT), bivši je gradonačelnik Aachena Sabine Verheyen (tu je dužnost obnašao od 1999. do 2009. godine). Unutar najviših pozicija u odborima su još dva bivša gradonačelnika: Giuliano Pisapia, treći zamjenik predsjednika Odbora za ustavna pitanja (AFCO) i bivši gradonačelnik Milana, kao i Robert Biedroń, četvrti potpredsjednik Odbora za prava žena i jednakost spolova (FEMM) i bivši gradonačelnik Słupska. Preliminarno istraživanje CEMR-a pokazuje da zastupnici u Europskom parlamentu s lokalnom pozadinom čine 1/3 predsjednika i potpredsjednika odbora. Uz to, važno je spomenuti kako nijedan od zastupnika u Europskom parlamentu koji predvodi Odbor REGI nije bivši lokalni ili regionalni izabrani predstavnik.

Gledajući rodnu ravnopravnost, žene čine gotovo 40% ukupnog vodstva odbora, dok su muškarci na  68% pozicija prvog potpredsjednika, na 67% pozicija drugog potpredsjednika i 61% pozicija četvrtog zamjenika. Neznatna većina trećih potpredsjednika su žene (53%). Dva odbora, Ustavna pitanja (AFCO) i Ekonomska i monetarna pitanja (ECON), nemaju niti jednu ženu u svom vodstvu. Povjerenstva za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI), regionalni razvoj (REGI) i ribarstvo (PECH) predvode četiri muškarca i jedna žena (žene zastupnice u Europskom parlamentu koje imaju najmanju ulogu – četvrta potpredsjednica - u svakom od tih odbora). Ne iznenađuje što su odbori s najvećom zastupljenošću žena Ženska prava i ravnopravnost spolova (FEMM) i Ljudska prava (DROI), a svaki od njih vode četiri žene i jedan muškarac (kao četvrti potpredsjednik).

Općenito, EU ima 22 odbora, a predsjedniciIe dolaze iz samo 9 različitih zemalja: Njemačka (5), Francuska (4), Belgija (3), Italija (2), UK (2) Španjolska (1) ), Austrija (1), Švedska (1) i Rumunjska (1). Uključujući sve predsjednike i potpredsjednike, vodstvo svih odbora dolazi iz 20 različitih zemalja.