Darko Koren

Hzz Skupstina109 Gos 051223

Darko Koren rođen je 1963. godine i od rođenja živi u Križevcima. Osnovnu i opću srednju školu pohađao je u Križevcima, a stručnu srednju u Građevinskom srednjoškolskom centru u Zagrebu. Studirao je na Fakultetu Građevinskih znanosti u Zagrebu, gdje je 1986. godine i diplomirao te stekao zvanje inženjer građevinarstva.

Po završetku školovanja, započinje raditi u građevinskom poduzeću „Radnik“ u Križevcima, gdje cijeli period od 12 godina radi na rukovodećim poslovima, pri čemu stječe i usavršava upravljačke vještine. Dio tog perioda provodi i kao direktor tvrtke – kćeri, koja se bavila ugostiteljskom djelatnošću. Nakon toga odlazi u privatni sektor, te slijedeće četiri godine djeluje kao suvlasnik, pa onda i vlasnik obrta, koji se također bavi graditeljstvom i ugostiteljstvom.

Sredinom devedesetih godina aktivno se uključuje u društveni i politički život svoje zajednice,  te postaje članom Hrvatske seljačke stranke, kasnije i njezinim tajnikom, te članom mnogih društvenih i političkih tijela, kao i sportskih društava.

Zamjenikom župana Koprivničko-križevačke županije imenovan je 2001. godine, a tadašnjeg župana Josipa Friščića 2008. godine, Odlukom Županijske skupštine zamjenjuje na funkciji župana. Nakon toga, od 2009. godine do danas, pobjeđuje na trima neposrednim izborima za župana te tu funkciju obnaša i danas.

Zbog neslaganja s politikom vodstva stranke, 2017. godine izlazi iz HSS-a. Osniva i postaje predsjednik stranke „Mreža nezavisnih lista“, s kojom ostvaruje značajan rezultat na izborima za Županijsku skupštinu.

Cijelo vrijeme svoje političke karijere angažiran je u društvenom, posebice sportskom životu. Tako je šest godina bio član skupštine Hrvatskog nogometnog saveza, prije toga i potpredsjednik Županijskog nogometnog saveza, član uprave NK Slaven – Belupo, te predsjednik NK Križevci.

Od samog osnivanja aktivan je u radu Hrvatske zajednice županija, u početku kao zamjenik župana, kasnije župan, a veliko priznanje za taj angažman je imenovanje potpredsjednikom Zajednice na Skupštini održanoj 25. studenoga 2019. godine.  

I danas živi u Križevcima sa suprugom koja je doktor znanosti i predaje na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, te sinovima, od kojih je jedan završio Fakultet građevinskih znanosti, a drugi je srednjoškolac.

Služi se engleskim jezikom i u slobodno vrijeme bavi se sportskim aktivnostima, bilo kao aktivan sudionik ili kao aktivan gledatelj.