Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Bogata gastro i eno ponuda Osječko-baranjske županije predstavljena u Vrbniku

Bogata gastro i eno ponuda Osječko-baranjske županije predstavljena u Vrbniku

Osječko-baranjska županija obiluje turističkim potencijalima među kojima se osobito ističe enogastronomija kao vrhunski turistički proizvod.

Slavonske i baranjske delicije te vrhunska vina prepoznatljivi su u Hrvatskoj i šire. Razlog tome su i sve učestalija predstavljanja turističkih potencijala i ponude Osječko-baranjske županije na sajmovima i turističkim manifestacijama u regiji. Tako su proizvođači vina, autohtonih proizvoda poput kulena i sira te voćnih rakija s područja naše županije tradicionalni gosti na manifestaciji „Dani vina otoka Krka“ u Vrbniku, već sedmi put. Ova manifestacija je važna i za pronalazak novih tržišta za naša vrhunska vina i bogatu gastro ponudu. Mjesto je to razmjene iskustava proizvođača s kontinenta koji predstavljaju svoju gastro i eno ponudu, a poslovni partneri s mora predstavljaju turistička iskustva koja se mogu primijeniti i na ruralni turizam Slavonije i Baranje. 

"Ovo je izvrstan način suradnje dvaju turističkih zajednica i županija jer imamo priliku gostima koji su svoj godišnji odmor odlučili provesti na moru, predstaviti bogatu ponudu kontinenta. S druge strane, kada je riječ o turizmu, zasigurno i mi kontinentalci možemo naučiti od kolega iz Primorsko-goranske županije. Dosadašnja suradnja je rezultirala time da u većini restorana i hotela na otoku Krku danas imate vina iz Osječko-baranjske županije i naši su vinari zadovoljni", rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije. 

Organizator manifestacije je Turistička zajednica Općine Vrbnik u suradnji s Općinom Vrbnik, a inicijativa je potekla od Vrbničkih vinara. Dani vina kontinuirano se održavaju zadnjeg vikenda u kolovozu od 2004. godine uz gostovanje vinara i izlagača iz različitih dijelova Hrvatske. 

Sudionici ovogodišnje manifestacije s područja Županije bili su: Vinarija Iuris Dalj planina - vino, Podrumi Kolar Suza - vino, OPG Pavičić Petrijevci - voćne rakije, likeri, džemovi, OPG Pleli Osijek - kupinovo vino, OPG Dobrovac Kneževi Vinogradi - kulen i drugi suhomesnati proizvodi, OPG Koprivčić Osijek - kupinovo vino, OPG Đurković Marjančaci - kozji sir, vinari s vinske ceste Zlatarevac - misna vina, OPG Lukačević Trnava, OPG Glavaš Bizovac - kravlji sir te Gitini kolači Osijek - kolači. Glazbom je domaćine i turiste oduševio tamburaški sastav s područja naše županije - Hrvatski sokol. 

"Osječko-baranjska županija će nastaviti poticati naše proizvođače vina i drugih proizvoda koji su dio turističke ponude kada govorimo o sajmovima i manifestacijama izvan naše županije. No, naglasak ćemo u budućnosti staviti na implementaciju svega onoga što smo vidjeli i naučili te koristeći naše nevjerojatne turističke potencijale podići ruralni turizam Slavonije i Baranje na puno višu razinu nego je to bilo do sada. Sustavnim planiranjem manifestacija, ali i rješavanjem gorućeg turističkog problema kod nas, a to su smještajni kapaciteti učinit ćemo turizam jednom od glavnih pokretača razvoja Osječko-baranjske županije", zaključio je župan Anušić.