Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Hoće li novi Europski plan ulaganja imati utjecaja na gradove i regije EU?

Hoće li novi Europski plan ulaganja imati utjecaja na gradove i regije EU?

Europska komisija objavila je novi Europski plan ulaganja koji uključuje 315 bilijuna eura za privatne investicije od kojih je 16 bilijuna namijenjeno europskim fondovima. Usprkos nekolicini znakova ekonomskog oporavka, većina europskih lokalnih i regionalnih vlasti s oduševljenjem je pozdravila mogućnost novog investiranja.

U okviru europskog zakonodavnog postupka, Europska komisija obavezna je savjetovati se s Odborom regija EU o političkim područjima koja izravno utječu na lokalne i regionalne vlasti, stoga će tijekom plenarnog zasjedanja Odbor regija raspravljati o predloženom Europskom planu investicija.  Sukladno tome, predsjednik francuske regije Pikardije Claude Gewerc  uključit će se 17. travnja na chat društvene mreže Twitter kako bi dobio uvid u regionalnu perspektivu vezanu za Europski plan ulaganja. Odbor regija EU želi poboljšati regionalan utjecaj na novi Fond i uvidjeti dosljednost strategije razvoja koju je pripremila Europska komisija.

Debata, odnosno chat, trebao bi zainteresiranima razjasniti tko je u nadležnosti za upravljanje Fondom, na koji način će se potrebe regija i gradova uzeti u obzir, koji projekti će biti podržani i zašto, kakve su šanse da se razmotre projekti na regionalnoj razini, koja je ulogu regija i gradova u ostvarivanju plana i druga pitanja.