Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Na Međunarodni dan provjere činjenica Europski parlament doprinosi podizanju svijesti o opasnostima dezinformacija

Na Međunarodni dan provjere činjenica Europski parlament doprinosi podizanju svijesti o opasnostima dezinformacija

Dan provjere činjenica: borba protiv virusa dezinformiranja o bolesti COVID-19

• Dezinformacije ugrožavaju zdravlje građana i demokraciju

• Lažne vijesti stvaraju i akteri bliski američkoj „alternativnoj desnici“, Kini i Rusiji

• EU internetska stranica razotkriva najčešće mitove vezane uz pandemiju

Epidemija koronavirusa praćena je širenjem lažnih vijesti i dezinformacija, što ugrožava napore na njezinom zaustavljanju.

Danas, 2. travnja, na Međunarodni dan provjere činjenica, Parlament doprinosi podizanju svijesti o opasnostima dezinformacija, ne samo vezano uz zdravlje građana, nego i demokraciju.

Dok se mnogi danonoćno bore protiv koronavirusa i, zdravstvene organizacije i stručnjaci za provjeru činjeničnih točnosti (fact-chekers) otkrili su još jednu tamnu stranu pandemije: mreže i pojedince koji iskorištavaju krizu radi političkih i komercijalnih manipulacija, umjesto da podržavaju one koji spašavaju živote.

Europske institucije opetovano upozoravaju na rizike povezane s pokušajima širenja dezinformacija i prijevarama. Kako bi se dala podrška činjeničnim i pouzdanim informacijama, uspostavljena je zajednička EU stranica o odgovoru Europe na virus. Na njoj se također razotkrivaju najčešći mitovi povezani s epidemijom COVID-19.

Prema izvješću posebnog tima EEAS-a za borbu  protiv dezinformacija, EUvsDisinfo, neke lažne tvrdnje dolaze od aktera bliskih američkoj „alternativno desnici“, Kini i Rusiji. U tim je slučajevima cilj politički, potkopati Europsku uniju ili stvoriti političke raskole.

Potpredsjednik Parlamenta Othmar Karas (EPP, Austrija) kaže: „Lažne tvrdnje lako su provjerive. Lako je pronaći dokaze o EU solidarnosti. EU ima vrlo ograničene formalne ovlasti u zdravstvenim pitanjima, ali države članice EU-a, te  Unija u cjelini traže načine kako pomoći žrtvama ove krize. Na primjer, u ovom trenutku njemačke medicinske sestre i liječnici brinu o pacijentima koji su doputovali iz Italije ili Francuske. Češka je poslala 10.000 zaštitnih odijela u Italiju i Španjolsku. Austrija i Francuska poslale su milijune maski u Italiju.

Prošli tjedan zastupnici Europskog parlamenta gotovo su jednoglasno usvojili hitne mjere kako bi oslobodili novac i pomogli EU državama financirati zdravstvo, medicinsku pomoć te spriječiti širenje bolesti. U drugim institucijama EU-a, također se neumorno radi na pronalaženju učinkovitih i brzih načina pružanja potpore žrtvama krize, bilo da je riječ o bolesnima, zdravstvenim radnicima ili ljudima koji zbog krize gube posao ili prihode. "

Potpredsjednica Parlamenta Katarina Barley (S&D, Njemačka ) ističe: „U ovakvim vremenima, životi ovise o svima nama koji slušamo upute zdravstvenih vlasti, a širenje laži ili relativiziranje istine postaje još opasnije. Važno je da institucije i dalje nastave blisko surađivati s online platformama, potičući ih na promicanje službenih izvora, skidanje sadržaja koji je nakon provjere razotkriven kao lažan ili manipulativan,  te uklanjanje nezakonitog sadržaja ili sadržaja koji može prouzročiti fizičku štetu.

Parlament pokreće kampanju kako bi dao potporu zdravstvenim radnicima te pokazao našim građanima da je ovaj kontinent prepun Europljana koji se rame uz rame bore protiv epidemije COVID-19.“

Barley je također sve pozvala neka obrate posebnu pozornost na pokušaje širenja dezinformacija na internetu: „Na Međunarodni dan provjere činjenica, željeli bismo podsjetiti građane na važnost činjenične provjere. Kao što poštujemo socijalno distanciranje i peremo ruke, isto tako imamo dužnost zaustaviti širenje lažnih savjeta i manipulativnih priča.“

Potpredsjednik Karas je dodao: „U krizama poput ove, kod provjera činjenica nije riječ o tome da ćemo uživati u pametovanju i ispravljanju onih koji griješe. Riječ je o našoj građanskoj dužnosti  da štitimo europske građane i demokratsko društvo koje smo stvorili.“

 

Poveznice:

Dezinformacije: Kako prepoznati i boriti se protiv mitova vezanih uz COVID-19? https://www.europarl.europa.eu/news/hr/headlines/priorities/odgovor-eu-a-na-koronavirus/20200326STO75917/dezinformacije-kako-prepoznati-i-boriti-se-protiv-mitova-vezanih-uz-covid-19

Odgovor EU-a na koronavirus

https://www.europarl.europa.eu/news/hr/headlines/priorities/odgovor-eu-a-na-koronavirus

EP istraživanje: Kako prepoznati lažne vijesti

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2017/599386/EPRS_ATA(2017)599386_HR.pdf

Borba protiv dezinformacija o epidemiji COVID-10 (Europska komisija)

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/fighting-disinformation_en

EU response (European Commission)

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/fighting-disinformation_hr

EP Science Media Hub - STOA (en)

https://sciencemediahub.eu/2020/03/30/prof-marion-koopmans-we-will-see-more-of-this-if-we-topple-natural-balances/   

European External Action Service (EEAS) StratCom (en)

https://euvsdisinfo.eu/news/

Izvor: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj https://www.europarl.europa.eu/croatia