Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Najava Europskog tjedan regija i gradova 2019.

Najava Europskog tjedan regija i gradova 2019.

Europski odbor regija i regionalni uredi u Bruxellesu započeli su s pripremama za 17. izdanje Europskog tjedna regija i gradova, koje će održati od 7. do 10. listopada u Bruxellesu.

Ovogodišnje izdanje pod nazivom „Regija i gradovi, supovi budućnosti EU“ biti će fokusirano na predstavljanje regionalnih i lokalnih postignuća ali i očekivanja regija od Europskog parlamenta (koji će biti novoizabrani ove godine) i Europske komisije. Navedeni tjedan biti će jedinstvena prilika pokazati zašto regije i gradovi moraju i dalje biti stupovi budućnosti EU te kako je kohezijska politika doprinijela i još uvijek doprinosi pametnom, održivom i uključivom rastu EU-a.

Teme radionica podijeljene su na 3 prioriteta: 1) Budućnost EU i uloga regija i gradova; 2) Europa bliža građanima; 3) Zelena Europa.

Kao što je predstavljeno na informativno sastanku s regionalnim uredima, veća pozornost bit će na kvaliteti radionica te novim oblicima radionica, kao što su: izložbe, razgovorne forme „Ted like talks“, događanja umrežavanja, degustacija lokalnih proizvoda i slično. Cilj ovog koncepta je povećati rezultate i efikasnost radionica.

Europski tjedan regija i gradova četverodnevna je manifestacija koja se jednom godišnje održava u Bruxellesu i tijekom koje službenici iz regionalnih i gradskih uprava te stručnjaci i predstavnici akademske zajednice mogu razmjenjivati dobre prakse i znanja u području razvoja regija i gradova. Organizator Tjedna su Europski odbor regija (OR) i Glavna uprava Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku (GU REGIO).

Detaljnije o načinu i uvjetima sudjelovanja u ovogodišnjem izdanju Europskog tjedna regija i gradova potražite putem sljedeće poveznice:

https://europa.eu/regions-and-cities/