Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Najava: Predsjednik Goran Pauk na međunarodnoj konferenciji o komunalnom gospodarstvu

Najava: Predsjednik Goran Pauk na međunarodnoj konferenciji o komunalnom gospodarstvu

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk sudjelovat će 31. siječnja na 4. konferenciji o komunalnom gospodarstvu: R&D i inovacije u komunalnom sektoru koja se održava u Bruxellesu. Tematski naglasci konferencije stavljeni su na COP23 i utjecaj na politike EU za okoliš, odnosno izazove za članice i države u pridruživanju, HORIZON2020 i programe financiranja komunalnog gospodarstva, planiranje upravljanja komunalnim otpadom u kontekstu EU legislative, važnost obrazovanja i istraživanja te razvoja u zaštiti okoliša, itd. Predsjednik Pauk će na konferenciji dati osvrt na moderni projekt Centra za gospodarenje otpadom Bikarac, vrijednog gotovo 200 milijuna kuna, od čega se 128,5 milijuna kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije.

Na 4. Konferenciji u Bruxellesu očekuje se preko stotinu sudionika, a osim brojnih predstavnika komunalnog sektora iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Španjolske i Belgije, sudjelovat će i zastupnici u Europskom parlamentu. Hrvatski zastupnik Davor Škrlec, koji je ujedno član Odbora za okoliš, sigurnost hrane i javno zdravstvo, aktivno se bavi temom kružne ekonomije i njenog utjecaja na gospodarstvo, a na konferenciji će detaljnije govoriti o europskim direktivama u području gospodarenja otpadom, odnosno tehnologijama pretvaranja otpada u energiju.

Uz brojne predstavnike komunalnog sektora, na konferenciji će sudjelovati i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, predsjednik Udruge gradova Željko Turk, predstavnici gradova Rijeke, Osijeka i Ludbrega.