Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Novim paketom zakona do uravnoteženog regionalnog razvoja
  • Novim paketom zakona do uravnoteženog regionalnog razvoja
  • Novim paketom zakona do uravnoteženog regionalnog razvoja
  • Novim paketom zakona do uravnoteženog regionalnog razvoja

Novim paketom zakona do uravnoteženog regionalnog razvoja

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac održala je u srijedu, 6. rujna sastanak s hrvatskim županima i čelnicima razvojnih agencija – regionalnim koordinatorima, na kojem su predstavljeni novi zakoni i planirani smjer regionalnog razvoja.

U pozdravnom obraćanju ministrica Žalac izvijestila je župane i regionalne koordinatore o dodatnih 231 milijuna kuna namjenskih sredstava koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo u okviru Fonda za regionalni razvoj kojima će biti sufinancirani projekti koje nije moguće financirati sredstvima iz fondova Europske unije.

„Iznimno sam zadovoljna što je tema EU fondova na razini Vlade, svaka dva tjedna održavaju se sastanci s ministrima i predsjednikom Vlade na kojima se prenosi sve što se događa, ali i prijedlozi za poboljšanje stvari na razini donositelja političkih odluka“, rekla je ministrica Žalac. 

Predstavljen je Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, Prijedlog zakona o otocima, Prijedlog zakona o razvoju grada Vukovara, Zakon o strateškom planiranju i upravljanju razvojem Republike Hrvatske te Nacionalna razvojna strategija.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk zahvalio se ministrici na dosadašnjoj, vrlo uspješnoj suradnji: „Interakcija s Ministarstvom koji radi na cijelom paketu zakona čiji je cilj uravnotežen regionalni razvoj je ključna za naš posao. Svi ljudi s terena uključeni su u nacrte zakona što ih čini čimbenicima regionalnog razvoja.“

„Imamo ambiciozne ciljeve, nagodinu planiramo 50 posto ispunjene ugovorene financijske perspektive kako bismo stigli u korak sa svime što planiramo raditi“, zaključila je ministrica Žalac, još jednom pozivajući župane i regionalne koordinatore da se obrate Ministarstvu sa svim nedoumicama oko apliciranja i operativne provedbe projekata.