Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održana sjednica Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj

Održana sjednica Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj

Još jedna sjednica Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj Hrvatske zajednice županija održana je u utorak, 6. studenog 2018. u Zagrebu. Uvodnim se riječima svima okupljenima obratio voditelj Radne skupine Andrija Matić, a potom je započela aktivna diskusija na temu iskustava županija vezanih za metodologiju procjena šteta kod elementarnih nepogoda, odnosno Zakona o zaštiti o elementarnim nepogodama. Jedan od najvećih problema je zastarjelost spomenutog Zakona i Metodologije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, koji nije mijenjan već više od 20 godina.  

Osim toga, vezano za spomenuti Zakon o zaštiti o elementarnim nepogodama i postojeću Metodologiju za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, razgovaralo se i o problemu nekompatibilnosti Zakona s Pravilnikom o provedbi mjere 5, tipa operacije 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Rezultat neusklađenosti je mali broj prijava oštećenih za dobivanje potpore za obnovu zemljišta i gospodarskih objekata.   

Kako bi se riješili spomenuti problemi, Ministarstvo poljoprivrede u proceduru je uputilo novi Nacrt prijedloga zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda.

Zaključeno je kako će se članovi Radne skupine usuglasiti oko primjedbi na Nacrt te će primjedbe oblikovati u stav ispred Hrvatske zajednice županija i predstaviti ga nadležnom ministarstvu.