Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Osvojite GoPro kameru putem kreativnog natječaja „EU2ME“

Osvojite GoPro kameru putem kreativnog natječaja „EU2ME“

Hrvatska zajednica županija u četvrtak otvara kreativni natječaj „EU2ME“ kojim želimo potaknuti mlade da sami stvaraju i razmišljaju o Europskoj uniji, kao i svim pozitivnim aspektima koje je članstvo u Europskoj uniji donijelo Republici Hrvatskoj. „EU2ME“ omogućuje mladima široki kreativni izražaj, a nagrade će se dodijeliti u tri kategorije – najbolja fotografija, najbolji video i najbolji sastavak. Na natječaj se mogu prijaviti mladi od 16 do 30 godina od 10. siječnja do 21. siječnja 2019. godine. Za najbolje u svakoj kategoriji biti će dodijeljena jedna GoPro Hero 7 white kamera, a dodjela će biti održana 4. veljače na međunarodnoj konferenciji za mlade u Zagrebu.

Stoga od mladih očekujemo da promisle o Europskoj uniji i putem svojih fotografija, videa ili sastavaka odgovore na sljedeća pitanja:

  • Što je to Europska unija?
  • Što Europska unija čini za mene?
  • Gdje vidim budućnost Europske unije?
  • Zašto su mladima važni izbori za Europski parlament?
  • Koji su potencijalni izazovi Europske unije?
  • Što danas znači biti mladi Europljanin?
  • Zašto je moj glas bitan?

Poslane fotografije moraju biti JPG formatu visoke kvalitete - minimalnih dimenzija 2500 do 3500 piksela, a svaki autor/ica može poslati najviše pet fotografija. Uz poslanu fotografiju potrebno je u jednoj do dvije rečenice objasniti zašto je odabrana navedena fotografija. Video uratci ne smiju biti kraći od 20 niti duži od 120 sekundi. Svaki autor može poslati do tri uratka, a osim pojedinaca s video sadržajima se mogu prijaviti i skupine do pet članova. U trećoj kategoriji, svaki autor može se prijaviti s jednim literarnim radom u obliku sastavka koji ne smije biti kraći od 300 niti duži od 1000 riječi.

Autori svoje radove šalju na email tajnistvo@hrvzz.hr. 

Kreativni natječaj jedna je od aktivnosti europskog projekta CROSSOVER kojemu je cilj potaknuti mlade na promišljanje o političkoj odgovornosti (kroz povećanje participacije na izborima za Europski parlament). Projekt će fokus staviti na razmjenu iskustava između članica s najvećim postotkom izlaska građana na izbore za Europski parlament 2014. godine (Malta, Italija, Danska, Irska i Švedska) te onih s najmanjim postotkom (Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovenija i Slovačka).

Temeljna ideja projekta je razviti akcije koje mogu učinkovito riješiti nedostatak interesa za glasanje mladih na europskoj razini. Kako bi se ispravno riješio taj izazov, potrebna je promjena načina razmišljanja, a to se mora postići "zdravom" izloženost raspravama i aktivnostima o tome zašto je sudjelovanje presudno za budućnost Unije i njezine građane. Stoga, očekivani rezultati projekta su poboljšanje znanja i vještina mladih sudionika i unapređenje demokratskog angažmana potaknutog na europskoj razini, uglavnom kroz povećanje stope sudjelovanja na izborima za Europski parlament 2019.

Novosti vezane uz pravila kreativnog natječaja, ali i ostale aktivnosti u sklopu projekta CROSSOVER pratite na stranicama Hrvatske zajednice županija.