Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Otvoren novi natječaj za mlade poljoprivrednike

Otvoren novi natječaj za mlade poljoprivrednike

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je novi Natječaj za operaciju 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja. Na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni za nositelja poljoprivrednog gospodarstva.

„Uveli smo novu kategoriju poljoprivrednika koji se mogu prijaviti. Do sada su to mogli samo oni kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost i koji su obveznici socijalnog osiguranja po osnovi poljoprivrede, a sada smo omogućili da se na natječaj prijave i oni kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost. Razlika je u visini potpore koju mogu ostvariti mladi“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić

Potpora mladim poljoprivrednicima u obliku bespovratnih financijskih sredstava dodjeljuje se na dva načina:

  • 372.000,00 kuna onima kojima će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznici doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) najmanje 5 godina nakon konačne isplate potpore.
  • 148.800,00 kuna  onima kojima poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznik doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi više od 132 milijuna kuna. Ovim se bespovratnim sredstvima mogu financirati mnogobrojne aktivnosti poput kupnje poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja ili primjerice opremanja zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata.

Zahtjeve će biti moguće predati od 25. travnja do 13. lipnja, a sve ostale detalje možete pogledati na linku..

 

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede