Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Potpisan ugovor u vrijednosti od skoro 45 milijuna kuna za jačanje znanstvene suradnje

Potpisan ugovor u vrijednosti od skoro 45 milijuna kuna za jačanje znanstvene suradnje

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečanost potpisivanja ugovora o bespovratnim sredstvima za provedbu projekta pod nazivom Program suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori „Znanstvena suradnja“ u sklopu Operativnoga programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.’ iz Europskoga socijalnog fonda.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 44.842.440,00 kn čiji je nositelj Hrvatska zaklada za znanost.

U sklopu projekta Hrvatska zaklada za znanost financirat će oko 19 projekata u kojima je predviđeno sudjelovanje 38 znanstvenika do kraja 2022. godine s ciljem razvoja i jačanja znanstvene suradnje između znanstvenika u Republici Hrvatskoj i u dijaspori.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako je „važno utemeljiti dobru praksu koja s jedne strane omogućava mobilnost, a s druge omogućava kako povratak naših znanstvenika iz inozemstva tako i privlačenje znanstvenika koji u Hrvatskoj vide priliku za svoju znanstvenu karijeru“. Potrebno je osigurati ‘kruženje mozgova’, odnosno ravnomjernu razmjenu talenata kako bi i Europska unija u tom kontekstu imala koristi od svih zemalja članica, naglasila je ministrica.

Tri glavna cilja projekta su „financirati istraživanja koja su konkurentna na međunarodnoj razini, financirati istraživanja koja stvaraju nove vrijednosti hrvatskom gospodarstvu, financirati projekte koji pomažu razvoju istraživačke infrastrukture“, naglasio je akademik Dario Vretenar.

Provedbom Operativnoga programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.’ za projekte iz područja obrazovanja i znanosti do sada su potpisana 244 ugovora u visini od 1.716.620.810,41 kn, rekao je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

Na svečanosti su bili prisutni predsjednik Upravnoga odbora Hrvatske zaklade za znanost akademik Dario Vretenar, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan, pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava Luka Rajčić, predstavnici Instituta, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i sektorskih agencija te ostali predstavnici stručne javnosti, a domaćica cjelokupnoga događaja bila je ministrica Blaženka Divjak.

 

Izvor: Europski strukturni i investicijski fondovi