Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Priča iza objektiva: Foto-oko Slavonskog Broda

Priča iza objektiva: Foto-oko Slavonskog Broda

Iz Slavonskog Broda dolazi priča o Igoru Luliću, poslovnom analitičaru, ljubitelju modelarstva, električnih vozila i, naravno, fotografije. Za razliku od većine sudionika ovogodišnjeg natječaja, Igorova ljubav prema fotografiji ne seže u djetinjstvo već je vezana uz pomalo neobičan zahtjev kolega. Naime, prilikom izgrade multirotora, kolega je Igora upitao može li letjelica nositi kamericu. Tako je, za početak, nastalo zanimanje prema videu, a uslijedila je i ljubav prema fotografiji.

Igor je član foto-kluba „Kadar Slavonski brod“, u sklopu kojeg je sudjelovao na brojim internim natjecanjima, ali i na dva izdanja natječaja „Foto-oko“. Upravo je od klupskog prijatelja saznao za foto-natječaj Hrvatske zajednice županija „Volim svoju županiju“. Posebno mu se svidjelo što odluke o najboljima donosi žiri, a žiriju se posebno svidjela Igorova fotografija budući da su joj dodijelili „brončanu medalju“ između više od 2000 pristiglih radova.

Kao pravi Slavonac, Igor voli sve vezano za Slavoniju te je, kako sam kaže, „slab“ na slavonske motive i običaje; odnosno „što bi se reklo bolje da umre selo nego običaji“, istaknuo je Igor. S tim se motom Igor odlučio zaputiti kroz svoje krajeve i pokazati njihove krajeve.  

„Konj, čovjek u slavonskoj nošnji, mirisno maglovito jutro - jednostavno sve. Da nema ljubitelja konja, pokladanih jahanja, običaja i nekolicine ljudi koja drži do toga, ovo bi gotovo bilo nemoguće danas vidjeti u Slavoniji, iako je nekad to bila svakodnevnica i mogao si je vidjeti svakodnevno po slavonskim selima“, zaključio je Igor.

Za sve one koji se premišljaju kako započeti fotografirati, Igor ima izrazito jednsotavan savjet – slikati ono što voliš. Osim toga, prema Igoru, korisno je pridružiti se grupama koje se bave fotografijom ili nekom od foto-klubova, budući da je na taj način moguće dosta naučiti i napredovati.