Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • „Vrijeme je za školski obrok“ – EU projekt Osječko-baranjske županije

„Vrijeme je za školski obrok“ – EU projekt Osječko-baranjske županije

Od početka godine, Osječko-baranjska županija osigurala je besplatan obrok za sve učenike 72 osnovne škole, za što je u proračunu predviđeno 12 milijuna kuna. Tako je većina od ukupno 21.519 učenika obuhvaćena županijskim projektom „Školski obrok za sve“, dok je financiranje prehrane 1.614 učenika pokriva iz drugog projekta. Riječ je o projektu „Vrijeme je za školski obrok“ koji se provodi u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020. Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nastavak je to projekta „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ koji je Osječko-baranjska županija uspješno provodila u 2016./2017. školskoj godini, a financira se sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

"Cilj projekta „Vrijeme je za školski obrok“ je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, i to u vidu podjele hrane u osnovnim školama. Uz mogućnost retroaktivnog podmirivanja prihvatljivih troškova, provedba projekta počela 22. prosinca 2017. godine, a prihvatljivi troškovi financirat će se do 2. listopada 2018. godine. Vrijednost projekta je gotovo milijun i pol kuna, što su u cijelosti bespovratna sredstva koja su 85 posto osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a 15 posto iz Državnog proračuna Republike Hrvatske – rekla je Sandra Filipović, iz osječkog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport.  

Osim osiguravanja besplatnog obroka, namjera je u narednom razdoblju osigurati kuhan i zdrav obrok, i to od namirnica proizvedenih na lokalnim OPG-ovima. U tom cilju Županija pomaže opremanje školskih kuhinja i blagovaonica, kako bi se na kraju projekt mogao cjelovito provoditi na području cijele Županije.